środa, 19 lutego 2014

Zamiast pączków... banany smażone w cieście cydrowym/ Apple cider banana fritters

Banany to jedne z moich ulubionych owoców. Najlepsze jak dotąd jadłam na Krecie, wprost z plantacji bananów. Były nieziemskie!!!
Dzisiejszy przepis jest naprawdę bardzo prosty i bezproblemowy. Banany smażone w cieście świetnie zastępują tak chętnie przygotowywane w okresie karnawału pączki. Najlepiej smakują świeże, posypane cukrem pudrem.
Bardzo się cieszę, bo właśnie ten przepis otrzymał wyróżnienie w konkursie organizowanym przez blog Crust and Dust i markę Russel Hobbs :)

Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku
 
Scroll down for English 



Banany smażone w cieście cydrowym

Składniki:
  •  6 bananów
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 300 ml cydru jabłkowego
  • olej do smażenia
Olej wlewamy garnka i rozgrzewamy.

Banany kroimy na kawałki (1 banan - 8/9 kawałków)

Mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Kiedy olej będzie już rozgrzany do mieszanki z mąką dolewamy cydr i  mieszamy.

Każdy kawałek banana dokładnie zanurzamy w przygotowanym cieście, a następnie kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy ok. 1-2 min., aż banany będą brązowe.

Wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Moje wakacje na Krecie i banany prosto z plantacji :)/ My holidays on Crete and bananas from plantation :)

Bananas are probably my favourite fruits. The best I have eaten during my Crete holidays, from banana plantation. They were so delicious!!!
Today's recipe is very easy. You can replace traditional fried donuts with this bananas, they are worth it.
Banana fritters are the best just after deepfrrying, sprinkle with confectioner's sugar.

Follow me on Facebook 

Apple cider banana fritters

Ingredients:
  • 6 bananas
  • 200 g all-purpose flour
  • pinch of salt
  • 2 tsp baking powder
  • 5 tbsp sugar
  • 300 ml apple cider
  • vegetable oil, for deepfrying

Put your oil into a saucepan on medium heat.

Cut bananas into pieces (1 banana - 8/9 pieces).

Mix flour, baking powder, sugar and salt. When oil is hot enough, add the cider to the flour mixture. Whisk until batter is smooth.

Dip each piece of banana into the batter and quickly put it into the oil. Fry bananas for 1-2 minutes until golden brown.

Place fried bananas on the kitchen towels. Sprinkle with confectioner's sugar.


Tłusty czwartek 2014

4 komentarze:

  1. ojej, koniecznie do zrobienia! cudo! :) bananowe cudo!

    OdpowiedzUsuń
  2. takich bananów jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też bardzo lubię banany :) muszę przyznać, że taka propozycja karnawałowa jest dla mnie dużo bardziej kusząca od wszelkich pączków i oponek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na moim blogu dużo przepisów z bananami w roli głównej :) Banany smażone są super. Szybko się je robi, super smakują i zawsze trochę zdrowsze od tradycyjnych pączków :) Polecam :)

    OdpowiedzUsuń