poniedziałek, 15 września 2014

Wegańskie ciasto "Grzane wino"/Vegan cake "Mulled wine"

Jeśli lubicie smak grzanego wina, pachnącego pomarańczami, cynamonem i goździkami, to właśnie tak smakuje dzisiejsze ciasto. Dodatkowo jest wypełnione po brzegi suszoną żurawiną i orzechami włoskimi. Przepyszne, a w dodatku całkowicie wegańskie :)

Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku :)

Scroll down for English


Wegańskie ciasto "Grzane wino"

Składniki:
Inspiracja: tutaj
  • 1 szklanka mąki pszennej zwykłej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru*
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.


W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.

Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, olej, czerwone wino oraz orzechy i żurawinę. Mieszamy tylko do połączenia się składników.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki (u mnie 20x10 cm).

Pieczemy ok. 50 min., do suchego patyczka. Zostawiamy do ostygnięcia.

Jeśli chcemy ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

* ciasto wychodzi dosyć słodkie, jeśli wolicie mniej słodkie wypieki warto zredukować ilość cukru do 1/4 szklanki.



This cake tastes like mulled wine. It's filled with cranberries and walnuts. I've also add my favourite winter spices: cinnamon and cloves and orange zest. Enjoy :)

Follow me on Facebook 

Vegan cake "Mulled wine"

Ingredients:
Inspired by:link
  • 1 cup whole wheat flour 
  • 1 cup all-purpose flour
  • 1/2 cups brown sugar
  • 2 tsp vanilla sugar
  • 1 1/2 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1/2 tsp. salt
  • 1 tsp. ground cinnamon
  • 1/4 tsp. ground cloves
  • orange zest from 1/2 orange
  • 1/4 cup vegetable oil
  • 1 cup red wine
  • 1 cup dried cranberries
  • ½ cup chopped walnuts
Preheat oven to 180 degrees.

In large  bowl, mix flour, sugar, vanilla sugar, baking powder, soda, salt and spices.

Add orange zest, oil, red wine, cranberries and walnuts. Mix just until combined.

Pour batter into greased  loaf pan (20x10 cm).

Bake about 50 minutes, or until toothpick inserted into center comes out clean. Remove bread from oven and allow to cool completely before removing from pan.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz