piątek, 17 października 2014

Wegańskie muffiny marchewkowe z kremem jaglanym/Vegan carrot muffins with millet frosting

Dzisiaj proponuję Wam przepis na muffiny marchewkowe, wegańskie. Towarzyszy im krem jaglany migdałowo-kokosowy, na który przepis podałam parę dni temu tutaj. Zapraszam :)

Chciałabym również Wam przekazać mój niezawodny patent na pozyskiwanie startej marchewki do moich marchewkowych wypieków :) Moja sokowirówka jest już niestety wiekowa i przy wyciskaniu soku wyrzuca z siebie ogromne ilości odpadków. A żeby nic się nie marnowało wykorzystuję te właśnie odpadki do marchewkowych ciast. Dzięki temu mam pyszny sok marchewkowy, a dodatkowo nie muszę męczyć się ze ścieraniem marchewek na tarce :)

Jeśli lubicie przepisy z dodatkiem kaszy jaglanej, polecam również te Mini 'serniczki'.

Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku :)

Scroll down for English 


Wegańskie muffiny marchewkowe z kremem jaglanym

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego, wymieszanego z 4 łyżkami wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 1 szklanka marchewki, drobno startej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon oraz cukier.

W drugiej misce mieszamy razem mokre składniki: siemię lniane, olej oraz mleko sojowe.

Mokre składniki przelewamy do suchych. Dodajemy marchewkę, wiórki kokosowe i orzechy, mieszamy.

Przekładamy ciasto do foremek na muffiny do 3/4 wysokości. Pieczemy 25-30 min.

W tym czasie przygotowujemy krem.

Krem jaglany kokosowo-migdałowy

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka migdałowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki cukru
 Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. Wsypujemy do garnka, dodajemy cukier i mleko migdałowe. Doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu ok. 40 min.

Ugotowaną kaszę miksujemy z wiórkami i płatkami migdałowymi.

Upieczone muffiny dekorujemy przygotowanym kremem (jeszcze ciepłym), posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.



Vegan carrot muffins with millet frosting

On my blog you can find also another recipe with millet - Cashew-millet mini 'cheesecakes'

Follow me on Facebook


Ingredients:
  • 1 cup all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1/2 cup sugar
  • 2 tbsp ground flaxseed combined with 4 tbsp water
  • 1/2 cup vegetable oil
  • 1/2 cup almond milk
  • 1 cup finely grated carrots
  • 1/2 cup dried coconut
  • 1/4 cup walnuts
Preaheat oven to 180 degrees.

In a large bowl, place the flour, baking soda, baking powder, cinnamon and sugar.

In a medium bowl mix together flaxseed with water, vegetable oil and soy milk. Add dry ingredients and grated carrots, coconut and walnuts. Mix well.

Pour the batter into muffin cups 3/4 full. Bake for 25-30 minutes.

To make the frosting:

Ingredients:

  • 1 cup millet
  • 3 cups almond milk
  • 3 tblspoons sugar
  • 3 tblspoons dried coconut
  • 3 tblspoons almond flakes

Rinse the millet. Bring millet, sugar and milk to boil. Reduce heat and simmer for 40 minutes.

Place into blender with coconut and almond flakes. Blend until smooth. 

Spread a warm frosting on the top of muffins. Decorate with coconut or almond flakes.

6 komentarzy:

  1. genialne! szczególnie podoba mi się pomysł na krem :) muffinki, które z całą pewnością zaspokoją pragnienia nie jednego łasucha i nie tylko! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Love the idea of using cooked millet as frosting :)

    OdpowiedzUsuń
  3. This is a fantastic recipe!! It tastes amazing! I agree with Maikki, and love the idea of carrots!!! Really inventive recipe! Can't wait to check the rest of the page!
    Katarina

    OdpowiedzUsuń