środa, 26 listopada 2014

Wegańskie donuty dyniowe/Vegan pumpkin donuts

Powiem Wam nieskromnie, że te muffiny są przepyszne. Mięciutkie, dzięki dodatkowi puree z dyni i ta czekolada, która sprawia, że mogłabym zjeść je wszystkie na raz. Niestety muszę się powstrzymywać, a Was zostawiam z przepisem.

Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku

Scroll down for English



Wegańskie donuty dyniowe

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 1/4 szklanki puree z dyni
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • polewa czekoladowa (przepis poniżej)
  • mielone migdały, do dekoracji
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, migdały, siemię lniane, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.

W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko, puree, olej i syrop klonowy.

Wlewamy mokre składniki do suchych, mieszamy tylko do połączenia się składników.

Ciasto przekładamy do formy na donuty (ja mam silikonową, więc nie muszę już jej natłuszczać).

Pieczemy ok. 20 minut. Po przestudzeniu dekorujemy polewą czekoladową.

Składniki polewy:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy czekoladę i syrop klonowy. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady.



I don't want to sound immodest, but these donuts are so delicious!!! They are tender and this chocolate glaze... I would like to eat all them right now, but I have to refrain and put aside some for my husband :)

Follow me on Facebook

Vegan pumpkin donuts

Ingredients:
  • 1 cup all-purpose flour
  • 4 tbsp almond meal
  • 2 tbsp ground flaxseeds
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 tsp baking soda
  • pinch of salt
  • 1/2 tsp cinnamon
  • 1/2 cup almond milk
  • 1/4 cup pumpkin puree
  • 3 tbsp vegetable oil
  • 3 tbsp maple syrup
  • chocolate ganache (recipe below)
  • almond meal, to decorate
Grease your donut pan (I use silicone one, so it's not necessary) and heat your oven to 180 degrees.

In a first bowl, combine the all-purpose flour, almond meal, ground flax seeds, baking powder, baking soda, salt and cinnamon. 

In a second bowl, mix the almond milk, pumpkin puree, oil and maple syrup. Whisk to fully combine.

Pour the liquid components into the first bowl. Fold it all together with a spatula until just combined.

Spoon the batter into your donut pan.

Bake for 20 minutes.

Once cool, glaze donuts with chocolate ganache. Press almond meal into the glaze to decorate

Chocolate Ganache:
  • 100 g vegan chocolate
  • 1/4 cup almond milk
  • 1 tbsp maple syrup
 
In a saucepan add in almond milk, chopped chocolate and maple syrup. Whisk until chocolate is completely melted.

     

4 komentarze:

  1. dyniowe, wegańskie i pyszne- czego chcieć więcej? :) zachęcam do udziału w konkursie! :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niczego więcej nie potrzeba :) a o konkursie pomyślę, może uda mi się coś upiec :)

      Usuń
  2. Wyglądają bosko! Skusiłabym się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) zniknęły niestety w zastraszającym tempie :)

      Usuń