piątek, 26 grudnia 2014

Najlepszy wegański piernik z burakiem/ Gingerbread with beetroot

Ten piernik jest dla mnie wyjątkowy. Powstał metodą prób i błędów. Na początku przygotowałam go w wersji niewegańskiej, pierwszy raz kilka lat temu. W tym roku pokusiłam się o wygrzebanie starego przepisu i ulepszenie go do wersji 100% vegan. Efekt przerósł moje oczekiwania. Mój dziadek, który jest z wykształcenia piekarzem, chwalił go niezmiernie. Nie pozostaje mi więc nic innego, jak podzielić się z Wami przepisem :)

Piernik oblany jest polewą czekoladową i posypany pudrem buraczanym. W poszukiwaniu suszonych buraków przemierzyłam pół Poznania, niestety bezskutecznie. Postanowiłam więc ususzyć je sama. Możecie oczywiście go pominąć, ale moim zdaniem wart jest zachodu. Ma piękny malinowy kolor, a burak jest w ogóle niewyczuwalny.

Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku
 






Wegański piernik z burakami z polewą czekoladową i pudrem buraczanym

Składniki ciasta:
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki oleju
  • 6 łyżek mielonego siemienia lnianego, wymieszanego z 12 łyżkami gorącej wody
  • 2 szklanki puree z ugotowanych buraków
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki kakao
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 1/2 szklanki dowolnych orzechów*
Składniki polewy:
  • 200 g czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu z agawy, opcjonalnie
Składniki pudru buraczanego:
  • 4 łyżki suszonych buraczków
  • 2 łyżki cukru pudru
* u mnie po 1/2 szklanki orzechów nerkowca, włoskich i migdałów

Przygotowanie pudru buraczanego:

Najpierw przygotowujemy suszone buraczki.

Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopni. Buraka myjemy, obieramy i obieramy w cienkie i małe plasterki (można użyć obieraczki do warzyw). Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Suszymy ok. 30 min. Studzimy.

Aby przygotować buraczany cukier puder mielimy razem wysuszone plasterki buraka i cukier puder. Odstawiamy.

Przygotowanie ciasta:


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Mieszamy razem cukier, olej i siemię lniane. Następnie dodajemy puree z buraków.


Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem do pieczenia, solą, kakao i przyprawą do piernika. Dodajemy mokre składniki. Dokładnie mieszamy.

Na koniec dodajemy orzechy.

Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy przez 50-60 min.

Przygotowanie polewy:

Czekoladę razem z olejem i syropem z agawy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 

Polewamy ciasto.

Gdy polewa zastygnie, ciasto posypujemy pudrem buraczanym.




I love this cake, it's absolutely amazing. I made it in non-vegan version few year ago. This year I decided to prepare it in 100% vegan version.

Vegan gingerbread with beetroot puree and beetroot powder

Ingredients - cake:
  • 1 1/2 cups sugar
  • 1 1/2 cups oil
  • 6 tbsp ground flax seed, mixed with 12 tbsp hot water
  • 2 cups puree from cooked beetroot
  • 2 1/2 cup all-purpose flour
  • 2 tsp baking soda
  • 1/2 tsp baking powder
  • pinch of salt
  • 1/2 cup cocoa powder
  • 4 tsp gingerbread spices
  • 1 1/2 cup nuts*
Ingredients - chocolate glaze:
  • 200 g vegan chocolate
  • 2 tbsp coconut oil
  • 1 tbsp agave syrup, optional
 Ingredients - beetroot powder:
  • 4 tbsp dried beetroots from 1 beetroot
  • 2 tbsp confectioner's powder
* I used 1/2 cup cashews, 1/2 cup walnuts and 1/2 cup almonds


To make beetroot powder, preheat oven to 100 degrees. Peel beetroot thinly (very small pieces). Put them on baking sheet. Dry for 30 minutes. Let cool. Then blend dried beetroots with confectioner's sugar.

To make the cake, preheat oven to 180 degrees. 
Mix together sugar, oil and flaxseed mixture. Add beetroot puree.
Sift flour, baking powder, baking soda, cocoa powder, salt and gingerbread spices. Add wet ingredients. Mix thoroughly. Then add nuts.
Pour the butter into pan, bake for 50-60 min.

To make the glaze, melt chocolate with coconut oil and agave syrup in water bath.
Pour the chocolate glaze over the cake.When glaze hardens, sprinke cake with beetroot powder.


Korzenne przysmakiPiernik świąteczny, piernik staropolski na święta

5 komentarzy:

  1. Piękne ciacho ,szkoda,że bez środeczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie było czasu na robienie zdjęć...

      Usuń
  2. Matko, 1,5 szklanki cukru? Zapowiadało się zdrowo ale się pomyliłam. Szkoda

    OdpowiedzUsuń
  3. Matko, 1,5 szklanki cukru? Zapowiadało się zdrowo ale się pomyliłam. Szkoda

    OdpowiedzUsuń