sobota, 7 listopada 2015

Pomarańczowo-migdałowe ciastka z ciecierzycy

Ciastka z ciecierzycy tak nam zasmakowały, że postanowiłam przygotować je w jeszcze jednej wersji, bardziej jesiennej. Zamiast masła z orzeszków ziemnych wykorzystałam masło migdałowe, kawałki migdałów dodałam też do ciastek. Oprócz tego wzbogaciłam je świeżo otartą skórką pomarańczową. Jeśli chcecie możecie też spróbować wersję z 1 łyżeczką cynamonu. Będą pachniały korzennie, a przy takiej pogodzie jest to wielce wskazane :)

Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku   


Pomarańczowo-migdałowe ciastka z ciecierzycy

Składniki (20 ciastek):
  • 1 szklanka ciecierzycy z puszki, odsączonej i przepłukanej
  • 1/4 szklanki masła migdałowego
  • 1/4 szklanki mąki migdałowej
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy, świeżo startej

  • 1/4 szklanki płatków migdałowych plus dodatkowe do dekoracji
  • 1/4 szklanki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
 

Wszystkie składniki, oprócz płatków migdałowych i czekolady, dokładnie miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy migdały i czekoladę, mieszamy. 
 

Z powstałej masy formujemy kulki, każdą z nich spłaszczamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Dekorujemy płatkami migdałowymi, delikatnie wciskając je w ciastka. 

Pieczemy 15-20 min. Po tym czasie ciastka są jeszcze lekko miękkie. Po ostudzeniu ich konsystencja jest idealna, są kruche i długo świeże.
 

Smacznego :) 


Almond & orange chickpea cookies







Ingredients:
  • 1 can chickpeas, drained and rinsed
  • 1/4 cup almond butter
  • 1/4 cup almond meal
  • 2 tbsp maple syrop  
  • 1 tbsp cocoa powder
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp orange zest
  • 1/4 cup almond flakes 
  • 1/4 cup chocolate, chopped
Preheat your oven to 180 degrees and line two baking trays with parchment paper. Set aside.
Wash the chickpeas well and place all ingredients into a food processor (exept almond flakes and chocolate). Blend for a minute, until ingredients are well combined and the dough is smooth and creamy. Add chocolate and almond flakes, mix together.

Using a spoon, scoop the biscuits into balls and place onto the baking trays. Then press the biscuits down with your hands and top with a more almond flakes. 


Bake for 15-20 min.

 

2 komentarze: