czwartek, 2 stycznia 2014

Wegańska strucla makowa z ciasta filo/Vegan poppy seed strudel with phyllo pastry

Dzisiaj proponuję Wam struclę makową, wyjątkową, bo z użyciem ciasta filo (phyllo). Pierwszy raz miałam do czynienia z tym ciastem i muszę przyznać, że jest to ciasto dość kapryśne. Phyllo w języku greckim oznacza "liść". Ciasto filo przypomina francuskie, ale jest zdecydowanie cieńsze i po upieczeniu rozdziela się na listki. Przygotowuje się je z mąki, wody i odrobiny oleju. Ze wszystkich słodkich wypieków najbardziej popularna jest oczywiście baklava. Ciasto to jednak świetnie nadaje się do zapiekania z warzywami. Jeśli chcecie sami przygotować to ciasto, odsyłam do bloga Moje Wypieki.
Następnym razem nie będę tak ciasno zwijać ciasta, bo ma tendencję do pękania. Mimo to, iż strucla nie była idealna, wszystkim bardzo smakowała i na pewno jeszcze kiedyś ją przygotuję :)


Wegańska strucla makowa z ciasta filo

Składniki:
Inspiracja: Magazyn Kuchnia, z moimi (licznymi:)) zmianami
  • 250 g maku, namoczonego na noc
  • 1 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • l/3 szklanki białego wina
  • 50 g suszonych moreli, posiekanych
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 120 g serka z nerkowców (przepis poniżej)
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • ok. 200 g ciasta filo
Przygotowanie:

Namoczony mak odcedzamy, zalewamy mlekiem i gotujemy przez ok. pół godziny, mieszając co jakiś czas.

W tym czasie gotujemy wino, redukując do 1/3 objętości, następnie dodajemy do niego suszone owoce. Czekamy, aż owoce wchłoną wino.

Mak po ugotowaniu mielimy dwa razy. Łączymy z przygotowanymi owocami, serkiem i syropem klonowym.

Rozwijamy ciasto filo, nakładamy farsz, delikatnie zwijamy, niezbyt ciasto. Smarujemy mlekiem migdałowym.

Pieczemy 15-20 min. w temp. 180 stopni.

Serek z nerkowców

Składniki:
  • 1 szklanka nerkowców, namoczonych na noc
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 8 łyżek mleka migdałowego
  • 8 łyżek syropu klonowego
Namoczone nerkowce odcedzamy i przekładamy razem z pozostałymi składnikami do blendera. Miksujemy dokładnie (w zależności od blendera zajmie to ok. 2-4 minuty).


Vegan poppy seed strudel with phyllo pastry

Ingredients:
  • 250 g poppy seed, soaked overnight
  • 1 1/2 cups almond milk
  • 1/3 cup white wine
  • 50 g dried apricots, chopped
  • 50 g dried cranberries
  • 120 g cashew 'cottage cheese' (recipe below)
  • 4 tbsp maple syrup
  • 200 g phyllo pastry

Drain poppy seed, add milk and boil for about half an hour, stiring from time to time.


In the meantime, bring wine to boil, reducing to 1/3 capacity. Add apricots and cranberries. Set aside.

Grind the boiled poppy seed in a food processor finely. Mix with fruits and wine, add cashew 'cottage cheese' and maple syrup.

Heat the oven to 180 degrees.

Turn the phyllo pastry out onto a floured surface and roll out. Spread the filling over the pastry, leaving about 1 1/2 cm around the edge.

Roll up into one big log (starting from the longer side of the rectangle) and place seam side down on a baking tray lined with baking paper.

Brush the top with milk.

Bake for 15-20 minutes.

Cashew 'cottage cheese'

Ingredients:
  • 1 cup cashews, soaked overnight
  • 6 tbsp lemon juice
  • 8 tbsp almond milk
  • 8 tbsp maple syrup
Drain cashews. Put them with all ingredients into food processor and mix thoroughly (it takes about 2-4 minutes and depends on food processor).


2 komentarze:

  1. moja mama zakochałaby się w takim makowcu- uwielbia, kiedy prawie nie ma ciasta, a jest dużo maku! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł! delikatność ciasta filo + pyszny mak - to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń