piątek, 31 października 2014

Wegańskie kakaowe muffiny z masłem orzechowym/Vegan chocolate peanut butter muffins

To moje drugie podejście do tych muffin. Za pierwszym razem, kiedy je piekłam, wyszły dobre, ale nie idealne. Zmieniłam trochę proporcje, dodałam pół zmiksowanego banana i teraz są przepyszne.

Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku :)

Scroll down for English



Wegańskie kakaowe muffiny z masłem orzechowym

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej zwykłej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • po 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • 1 1/4 szklanki mleka sojowego
  •  1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/3 szklanki masła orzechowego, najlepiej z kawałkami orzechów
  • 1/2 rozgniecionego widelcem banana
  • orzeszki ziemne do posypania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąki, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę.

Do drugiej miski wlewamy mleko sojowe i ocet jabłkowy, dodajemy banana i masło orzechowe. Mieszamy dokładnie.

Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy do połączenia się składników.

Ciasto przekładamy do foremek na muffiny do 3/4 wysokości. Posypujemy orzeszkami.

Pieczemy 30-35 min. Smacznego :)



I made these muffins twice. The first time they were good, but not perfect. I've changed proportions and added banana. Now they are very delicious.

Follow me on Facebook

Vegan chocolate peanut butter muffins

Ingredients:
  •  1 cup all-purpose flour
  • 2/3 cup whole wheat flour
  • 1/2 cup brown sugar
  • 1/4 cup cocoa
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp baking soda
  • 1 cup soy milk
  • 1 tsp apple cider vinegar
  • 1/2 mashed banana
  • 1/2 cup crunchy peanut butter
  • peanuts to sprinkle
Preheat oven to 180 degrees.

In one bowl, mix together all-purpose flour, whole wheat flour, sugar, cocoa, baking soda and baking powder.

In  second bowl, whisk together nut milk and vinegar, add banana and peanut butter.

Pour into dry ingredients and mix until combine.

Pour the batter into muffin cups 3/4 full. Sprinkle with peanuts.

Bake for 30-35 minutes.


4 komentarze:

  1. :) oj też uwielbiam masło orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie... a przepis koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń