poniedziałek, 24 listopada 2014

Różano-chałwowe serniki z nerkowców/Rose-halva cashew cheesecakes

Wstyd się przyznać, ale to mój pierwszy w życiu sernik z nerkowców. Pierwszy kęs - myślę sobie, raczej dziwny, drugi kęs - może być, trzeci kęs - całkiem smaczny, a potem już było tylko - przepyszne. Musiałam odkryć smak, który do tej pory był dla mnie obcy. Jednego jestem pewna, nie będzie to mój ostatni sernik z nerkowców.

W tym przepisie połączyłam dwa smaki, które bardzo lubię - różany i chałwowy. Można przygotować jeden duży sernik, albo, tak jak ja, kilka mniejszych. Zapraszam :)

Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku :)

Scroll down for English




Różano-chałwowe serniki z nerkowców
Inspiracja: tutaj

Składniki na spód:
  • 3/4 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 3 łyżki tahini
Składniki na masę nerkowcową:
  • 1 1/2 szklanki nerkowców, namoczonych na noc
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1/4 szklanki daktyli
  • 5 łyżek tahini
  • 4 łyżki wody różanej
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • kilka łyżek konfitury różanej
  • suszone płatki róż, do posypania

Przygotowanie:

Migdały miksujemy na mąkę*. Dodajemy daktyle i tahini i miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

Foremki wykładamy folią spożywczą. Na spód foremek wysypujemy po równo przygotowaną masę, wyrównujemy palcami.Na każdy spód wykładamy łyżeczkę konfitury różanej. Rozsmarowujemy. Odkładamy przygotowane spody do zamrażarki do schłodzenia.

Namoczone nerkowce odcedzamy i płuczemy. Do blendera wkładamy wszystkie składniki na masę nerkowcową. Miksujemy na najwyższych obrotach, co jakiś czas dając odpocząć blenderowi, aż do uzyskania kremowej masy (ok. 5-7 minut).

Wyjmujemy schłodzone spody, przekładamy na nie masę z nerkowców. Odkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy suszonymi płatkami róż.


*można od razu kupić zmielone, żeby zbytnio nie przeciążać blendera



I have to confess that this is my first cashew cheesecake. When I took first bite I thought that this cake is strange. The second bite was better. I found it quite taste. No I think that this cake is so delicious!
This is a nut based dessert, gluten-free, vegan and  still so creamy like a real cheesecake.
I mixed in this recipe two flavours - rose and halva. I prepared this dessert in 6 small pans, but you can also use 1 big springform pan.

Follow me on Facebook

Rose-halva cashew cheesecakes
Inspired by this recipe

Ingredients for crust:
  • 3/4 cup almonds
  • 1/2 cup dates
  • 3 tbsp tahini
Ingredients for filling:
  • 1 1/2 cup cashew,soaked overnight
  • juice of 1 lemon
  • 1/4 cup dates
  • 5 tbsp tahini
  • 4 tbsp rose water
  • 1/3 cup almond milk
  • few tbsp rose jam
  • dried rose petals, to sprinkle

Place almonds in food processor, mix finely. Add dates and tahini, mix together. If the ingredients hold together, your crust is perfect.

Scoop out crust mixture in prepared pans. Press firmly. Spread 1 teaspoon of rose jam on every crust. Put aside into freezer.

Rinse cashews. Place all the filling ingredients and blend on high speed until very smooth (5-7 minutes).

Pour this mixture onto the chilled crust and smooth out with a spatula.

Put aside into  into refrigerator, preferably  for night. Before serving, sprinkle with dried rose petals.

W orzechowym raju 3

2 komentarze: