niedziela, 7 września 2014

Drożdżowe ciasto bananowe, wegańskie/ Vegan yeasted banana bread

Przepisy na ciasta drożdżowe zazwyczaj zawierają ogromną ilość masła i jajek. Okazuje się jednak, że pyszne ciasto drożdżowe wcale nie potrzebuję tych dodatków. Moje ciasto jest z dodatkiem bananów i mąki razowej. Jeśli jednak chcecie uzyskać ciasto bardziej puszyste zastąpcie mąkę razową - zwykłą mąką pszenną.

Dzisiaj przedstawiam ciasto bananowe drożdżowe z dodatkiem borówek. W następnym wpisie pojawi się jeszcze jeden pomysł na wykorzystanie tego samego ciasta, jednak już z innymi dodatkami :)

Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku :)

Scroll down for English 


Drożdżowe ciasto bananowe, wegańskie

Składniki na zaczyn:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki ciepłego mleka roślinnego
  • 1 łyżka cukru
Składniki na ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
  • 3/4 szklanki bananów (3 sztuki), rozgniecionych widelcem
  • szczypta soli
  • garść borówek 

Przygotowanie:

Aby przygotować zaczyn, do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy z cukrem. Odstawiamy na ok. 10 min.

Następnie do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy olej, banany i przygotowany zaczyn.Wyrabiamy elastyczne ciasto (ok.10 min).

Przygotowane ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski i odstawiamy do wyrastania na ok. 2 godz.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, przekładamy do formy, smarujemy odrobiną mleka i posypujemy borówkami, delikatnie wciskając je w ciasto. Odstawiamy na kolejną godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy 30-40 minut. Studzimy w piekarniku.

Smacznego :)


I recommend you this bread. It's delicious and it contains only 3 tablespoons of coconut oil. I replace also part of all-purpose flour with whole-wheat flour. You can use different kinds of fruit instead of blueberries.

Follow me on Facebook

Vegan yeasted banana bread with blueberries

Ingredients:
 
Dough:

  • 20 g active yeast
  • 3 tbsp lukewarm soy milk
  • 1 tbsp brown sugar
  • 1 1/2 cup all-purpose flour
  • 3/4 cup whole wheat flour
  • 5 tbsp brown sugar
  • 3 tbsp coconut oil, melted
  • 3/4 cup mashed bananas
  • pinch of salt
  • handful of blueberries
Dissolve  active yeast with sugar and lukewarm milk. Let the yeast and water sit at room temperature for 10 minutes, until the mixture has bubbled and expanded.

Mix together all-purpose flour, whole wheat flour, sugar, salt. Add coconut oil, bananas and prepared yeast mixture. Knead everything together—by hand or mixer, till you've made a smooth dough.

Form a smooth ball, place the dough in a lightly greased bowl. Cover the bowl, and allow the dough to rise, at room temperature about 2 hours. 

After this time, transfer the dough to a lightly greased work surface and knead once more. Place the dough into a lightly greased  pan. Spread them with soy milk and blueberries.

Cover the pan and let the buns rise until they’re nearly doubled, about 1 hour.

Preheat oven to 180 degrees.
Bake for 30-40 minutes.  
 



4 komentarze:

  1. Wygląda świetnie, musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, oj przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem ciekawa co by się stało gdyby zmiksować banany zamiast rozgniatać widelcem. Właśnie próbowałam zrobić ciasto drożdżowe zamieniając jajka na banany i kompletnie nie chciało rosnąć. I nie wiem czy to przez zbyt małą ilość drożdży, czy przez bananowy klej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ciasto z dodatkiem bananów rośnie słabiej. Najlepiej dać trochę więcej drożdży i odstawić do wyrastania na dłużej niz zwykle :)

      Usuń