wtorek, 17 marca 2015

Trufle różano-czekoladowe/Rose & chocolate truffles

Dzisiejszy przepis powstał na fali emocji związanych z publikacją w Chickpea Magazine mojego przepisu na RÓŻANO-CHAŁWOWE SERNICZKI Z NERKOWCÓW. Zamarzył mi się bowiem różany smak... Miałam resztki niedojedzonego ciasta czekoladowego i myślałam jak to wszystko połączyć. Idealnie sprawdziła się konfitura z płatków róż. Zlepiła ciasto i bez problemu można było formować z niego smakowite kulki. Moje trufle dodatkowo obtoczyłam w pudrze różanym. Są więc naprawdę BARDZO różane, ale mi smakują. Spełniłam swoje oczekiwanie na różany smak :)
Zachęcam do polubienia CUKIERNI MARZEŃ na Facebooku  

Scroll down for English  



Trufle różano-czekoladowe

Składniki:
  • 250 g ciasta czekoladowego, np. z tego przepisu
  • 100 g konfitury z płatków róż
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 3 łyżki suszonych płatków róż
  • 1 łyżka cukru pudru
Ciasto kruszymy, przekładamy do miski. Dodajemy konfiturę i mleko, mieszamy. Odstawiamy na 20 min do lodówki. 

W tym czasie przygotowujemy puder różany. Cukier puder mielimy razem z suszonymi płatkami róż. Odstawiamy.

Ze schłodzonej masy formujemy kulki. Każdą obtaczamy w przygotowanym pudrze. Przechowujemy w lodówce. 



I was so excited after Chickpea Magazine published my recipe in their magazine. I have thought about rose flavour, which I used in these ROSE-HALVA CASHEW CHEESECAKES . In my fridge there was chocolate cake left. So I decided to add rose petal jam to crushed cake. I used also dried rose petals to coat truffles. They are extremely rose and very delicious! :)

Follow me on Facebook

Rose-chocolate truffles

Ingredients:
  • 250 g chocolate cake, e.g. from this recipe
  • 100 g rose jam
  • 2 tbsp vegetable milk
  • 3 tbsp dried rose petals
  • 1 tbsp confectioner's sugar
Crumble chocolate cake, put into a bowl. Add rose jam and milk. Mix together. Refrigerate for 20 minutes.

To make rose powder, blend togerher dried rose petals with confectioner's sugar.
From dough form balls, coat them in rose powder. Keep in refrigerator.

 


11 komentarzy:

  1. Wow, wygląda mega pysznie! Gdzie kupujesz suszone płatki róż?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupowałam w sklepie ze zdrową żywnością tej firmy http://bioprzyprawy.pl/kwiaty-jadalne-c-11_25.html

      Usuń
  2. śliczne zdjęcia - takie niepozorne, a mają urok.
    A trufle powalające. Mam ochotę. Nie na jedną, ale na cztery od razu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) ja właśnie zjadłam dwie, a miała być dieta :)

      Usuń
  3. trufle jak marzenie! aż nie mogę oderwać wzorku i pewnie trudno by mi było poprzestać na jednej czy nawet dwóch :D genialne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą pachnieć jak najpiękniejszy ogród różany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo, bardzo aromatyczne :)

      Usuń