Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku
Scroll down for English
Donuty czekoladowe z granatem
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1/4 szklanki ziarenek granatu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki grenadyny
- 1 łyżka mleka roślinnego
- pestki granatu, do dekoracji
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Mieszamy razem mąkę, kakao, cukier, sodę i sól. Dodajemy olej i mleko oraz pestki granatu.
Ciasto przekładamy do formy na donuty (ja mam silikonową, więc nie muszę już jej natłuszczać).
Pieczemy ok. 15 minut. Po przestudzeniu dekorujemy polewą.
Aby przygotować polewę do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy grenadynę i mleko. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników.
Wystudzone donuty polewamy przygotowaną polewą i dekorujemy pestkami granatu.
This is my first recipe for Valentine's Day. Chocolate donuts with grenadine glaze and pomegranate seeds. They are sweet and tender.
Follow me on Facebook
Vegan chocolate donuts with pomegranate
Ingredients:
- 3/4 cup all purpose flour
- 1/4 cup cocoa powder
- 1/4 cup sugar
- 1/2 tsp baking soda
- 1/4 tsp salt
- 5 tbsp vegetable oil
- 1/2 cup vegetable milk
- 1/4 cup pomegranate seeds
- 1/2 cup confectioner's sugar
- 2 tsp grenadine syrup
- 1 tbsp vegetable milk
- pomegranate seeds, to decorate
Preheat oven to 180 degrees.
Stir together flour, cocoa powder, sugar, baking soda and salt. Add oil, milk and pomegranate seeds.
Spoon the batter into your donut pan.
Bake for 15 minutes.
To make the glaze, beat together all glaze ingredients.
Once cool, glaze donuts decorate with pomegranate seeds.
Wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńSkład jest bardzo ciekawy, więc pewnie świetnie smakuję :) Patrząc na zdjęcie w przekroju myślałam, że są zrobione z maku :P
OdpowiedzUsuńZ maku??? Uwielbiam wszystko, co z makiem, więc pomyślę nad tym :)
Usuń