środa, 4 lutego 2015

Kawowa pianka chia z galaretką pomarańczową, bez cukru/Coffee chia mousse with orange jelly, without sugar

Taki orzeźwiający i zdecydowany w smaku deser chodził za mną już od jakiegoś czasu. Orzechowo-daktylowy spód, masa 'serowa' kawowo-czekoladowa z nasionami chia i galaretka pomarańczowa, a w niej zanurzone kawałki pomarańczy. Przepyszny, bardzo kremowy i idealny na Walentynki :)

Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku
 

Scroll down for English
 


Kawowa pianka chia z galaretką pomarańczową
Inspiracja: tutaj

Składniki spodu:
  • 1 szklanka migdałów
  • 1/2 szklanki daktyli
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem.
Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie przez ok. 30 min.
Migdały miksujemy na mąkę. Dodajemy odsączone z wody daktyle. Całość blendujemy na gładką masę. 
Masę przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. Gotowy spód wkładamy do lodówki.

Składniki pianki chia:
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 1/4 łyżeczki agar-agar
Do garnka przelewamy mleczko kokosowe, mleko, dodajemy nasiona chia, syrop klonowy i sok z cytryny. Całość mieszamy i zostawiam na ok. 1 h.
Po tym czasie do masy dodajemy kawę i czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy masa się zagotuje dodajemy agar-agar i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze ok 10 min.
Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na ok. 10 min do przestudzenia. Następnie przelewamy do przygotowanej tortownicy. Przykrywamy folią, wstawiamy do lodówki na min.3 h.

Składniki galaretki:
  • 300 ml soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
  • 1 1/2 łyżeczki agar-agar
  • 1 pomarańcza 
Sok pomarańczowy podgrzewamy razem z agar-agar do momentu, aż agar się rozpuści.
Obraną i wyfiletowaną pomarańczę układamy na masie chia. Gdy galaretka zacznie tężeć, zalewamy piankę i wstawiamy do lodówki na ok. 2 h.



I had recipe for this mousse in my mind for some time, but I haven't had time to make it. Crust is made from dates and almonds. Chia mousse is delicious and tastes like a cup of coffee. I would like break this strong coffee and chocolate taste with something refreshing, so I decided to use orange jelly. This recipe is perfect for Valentine's Day :)

Follow me on Facebook
 


Coffee chia mousse with orange jelly

Crust ingredients: 
  • 1 cup almonds
  •  1/2 cup dates
Bottom of springform pan cover with baking paper. Sides grease with oil.
Soak dates for 30 min.
Grind almonds, add drained dates and blen until smooth.
Scoop out crust mixture in prepared pan. Press firmly. Put aside to refrigerate.

Chia mousse ingredients:
  • 1 can coconut milk
  • 1 cup vegetable milk
  • 4 tbsp chia seeds
  • 3 tbsp maple syrup
  • 1 tbsp lemon juice
  • 50 g vegan dark chocolate
  • 3 tbsp instant coffee
  • 1 1/4 tsp agar-agar
In a saucepan mix coconut milk and vegetable milk. Add chia seeds, maple syrup and lemon juice. Mix thoroughly. Put aside for 1 hour.
After this time, add chocolate and coffee. Bring everything to boil. Add agar-agar, reduce heat and simmer for 10 min. Put aside for 10 min, then pour into prepared pan. Cover with foil, refrigerate for min. 3 h.

Jelly ingredients:
  • 300 ml orange juice, freshly squeezed
  • 1 1/2 tsp agar-agar
  • 1 orange
In a saucepan mix orange juice and agar-agar. Bring them to boil.
Put peeled and filleted orange on chia mousse. Cover with orange jelly. Refrigerete for 1 hour.
Walentynkowe menu
WEGAŃSKIE ŁAKOCIEOrganizator: WEGANON

3 komentarze: