środa, 18 marca 2015

Donuty bananowo-owsiane/ Banana-oatmeal donuts

Dzisiejszy wypiek powstał już jakiś czas temu. Niestety przepis wymagał dopracowania. Donuty były pyszne, ale niestety bardzo kruche. Dzięki dodaniu siemienia lnianego są takie, jakie powinny. Pachną bananami i cynamonem i są bezglutenowe :) Zachęcam do spróbowania :)

Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku   

Scroll down for English




Donuty bananowo-owsiane

Składniki:
  • 2 szklanki mąki owsianej*
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia*
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 średniej wielkości bardzo dojrzałe banany
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego, wymieszanego z 3 łyżkami ciepłej wody
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
W jednej misce mieszamy razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz przyprawy. 

W drugiej misce banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy olej oraz siemię lniane. Wsypujemy suche składniki, mieszamy do połączenia.

Ciasto przekładamy do formy na donuty (ja mam silikonową, więc nie muszę już jej natłuszczać). Każdego donuta posypujemy posiekaną czekoladą.  
Pieczemy ok. 15-20 minut. 

*jeśli donuty mają być całkowicie bezglutenowe pamiętajcie o użyciu bezglutenowej mąki i proszku do pieczenia 





I have prepared these donuts twince. The first time they were very delicious, but too tender. So I decided to add ground flaxseed and now they are perfect :) 

Follow me on Facebook

Banana and oatmeal donuts

Ingredients:
  • 2 cups oatmeal*
  • 1/3 cup sugar
  • 3 tsp baking powder*
  • 2 tsp cinnamon
  • pinch of nutmeg
  • pinch of ground cloves
  • 1/3 cup vegetable oil
  • 3 medium-sized ripe bananas
  • 1 tbsp ground flaxseed, combined with 3 tbsp warm water
  • 50 g vegan chocolate, chopped

Grease your donut pan (I use silicone one, so it's not necessary) and heat your oven to 180 degrees.


In a first bowl, combine the flour, baking powder, sugar and spices. 
In a second bowl, mash bananas with fork. Add oil and flaxseed mixture and mix thoroughly.
Add dry components into the bowl. Fold it all together with a spatula until just combined.
Spoon the batter into your donut pan. Sprinkle every donut with chopped chocolate.
Bake for 15- 20 minutes.

*If you want to make donuts gluten-free, use gluten-free flour and baking powder

2 komentarze: