sobota, 7 marca 2015

Wegański tort czekoladowo-kokosowy/ Chocolate & coconut layer cake

Z okazji 200 polubień na FB przygotowałam TORT, który chodził za mną już od jakiegoś czasu. Jak wiadomo kokos i czekolada to nieodłączny duet. I ten duet występuje właśnie w moim torcie. Do tego odrobina kawy do nasączenia. Można również użyć dowolnego alkoholu, ja wzbogaciłam mój tort o dodatek wiśni z nalewki mojego dziadka, ale i bez tego tort smakuje wyśmienicie. Polecam :)

Ja swój tort przygotowałam w wersji mini, w tortownicy o średnicy 16 cm, ale przepis podaję dla dużej tortownicy (22-24cm) :) Pamiętajcie o wstawieniu dzień wcześniej puszki mleka kokosowego do lodówki. 

Dla tych, co lubią widzieć, co jest w środku ciasta, dokładny przekrój na ostatnim zdjęciu. P.S. Zdjęcie z telefonu :) 

Zachęcam do polubienia CUKIERNI MARZEŃ na Facebooku  

Scroll down for English 




Wegański tort czekoladowo-kokosowy

Składniki ciasta:
  • 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 220 ml mleka roślinnego
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 220 g mąki pszennej
  • 90 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Siemię lniane mieszamy z 10 łyżkami ciepłej wody, odstawiamy.

W jednej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę i proszek do pieczenia.

W drugiej misce mieszamy bardzo dokładnie mleko, olej, cukier, wanilię oraz namoczone siemię lniane.

Suche składniki wsypujemy do mokrych, mieszamy do połączenia się składników.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Pieczemy ok. 50-60 min, do suchego patyczka.

Studzimy, kroimy na dwa blaty.

Składniki bitej śmietany:
  • 2 puszki mleka kokosowego bądź śmietany kokosowej, schłodzone w lodówce przez minimum 24 godz. (używam takiej)
  • 3 łyżki cukru pudru
Schłodzoną puszkę mleka otwieramy, śmietankę przekładamy do miski (pozostałą wodę zostawiamy do nasączenia blatów). Śmietankę ubijamy na puszystą masę razem z cukrem pudrem.

Składniki polewy:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 75 ml mleka roślinnego
Mleko roślinne gotujemy razem z olejem kokosowym, zdejmujemy z palnika, dodajemy kostki czekolady. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy.

Dodatkowo:
  • 6 łyżek wody kokosowej
  • 6 łyżek zaparzonej mocnej kawy
  • alkohol, opcjonalnie
  • chipsy kokosowe, opcjonalnie
Pierwszy blat ciasta nasączamy mieszanką kawy i wody kokosowej. Wykładamy ubitą śmietanę kokosową. Przykrywamy drugim blatem. Ciasto polewamy przygotowaną polewą, ozdabiamy chipsami kokosowymi. Chłodzimy w lodówce.



I prepared this cake because of 200 followers on my Facebook Fanpage. I have thought about this cake for some time. This is perfect combination of chocolate and coconut flavour.

Follow me on Facebook

Vegan chocolate & coconut cake

Cake ingredients:
  • 4 tbsp ground flaxseed
  • 220 ml vegetable milk
  • 200 ml vegetable oil
  • 1 cup sugar
  • seeds from 1/2 vanilla stick
  • 220 g all-purpose flour
  • 90 g cocoa powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1tsp baking powder

Preheat oven to 180 degrees.

Combine ground flaxseed with 10 tbsp warm water,set aside.

In one bowl, sift together flour, cocoa powder, add baking soda and baking powder.

In second bowl, mix thoroughly milk, oil, sugar, vanilla seeds and flaxseed mixture. 

Pour the liquid components into the first bowl. Fold it all together with a spatula until just combined.

Pour the batter into springform (22-24 cm), lined with parchment paper.

Bake for 50-60 min., until toothpick inserted into center comes out clean.

When cake is cool, carefully cut horizontally in half to make two layers. 

Coconut whipped cream ingredients:
  • 2 cans coconut cream or coconut milk, refrigerated for 24 h
  • 3 tbsp confectioner's sugar
To make the coconut whipped cream, scoop the top thick layer of white coconut milk into the bowl of stand mixer (keep the coconut water for soaking cake). With the whisk attachment, beat the coconut milk with confectioner's sugar, until creamy. 

Glaze ingredients:
  • 150 g vegan chocolate
  • 3 tbsp coconut oil
  • 75 ml vegetable milk
Place vegetable milk and coconut oil in a saucepan. Bring to a boil. Add chocolate. Once the chocolate begins to melt, whisk the ingredients together until the mixture is  smooth.  

Additionally:
  • 6 tbsp coconut water
  • 6 tbsp strong coffee
  • alcohol, optional
  • coconut flakes, optional
Soak first layer of cake with mix of coconut water and coffee. Spread the whipped coconu cream on the first layer. Add the second layer. Pour the chocolate glaze over the cake. Decorate with coconut flakes over the top. Refrigerete before serving. 






8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. A jak smakuje! Jedno z najlepszych ciast, jakie udało mi się zrobić :)

      Usuń
  2. Zrobiłam i właśnie się chłodzi w lodówce. Wygląda obłędnie. Bita śmietanaz mleczka kokosowego smakuje bosko. Skropiłam alkoholem bo bardzo lubię ciasta z nutką procentów. Mogę się na razie tylko domyślać jak te wszystkie smaki pięknie się skomponują. Czuję, że jeszcze nie raz go zrobię. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo tort powinien się chłodzić? Czy mogę zrobić go na dzień przed podaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeden dzien spokojnie wystarczy. Tylko trzeba pamiętać o wcześniejszym schłodzeniu mleka kokosowego :)

      Usuń
  4. Zrobiłam w listopadzie - jest pyszny. Ta śmietanka kokosowa wyśmienita. Czy próbowała Pani jakiś wariacji smakowych? Marzy mi się tort z tą śmietanką, ale z dodatkiem kawy. Jak na konsystencję śmietanki może wpłynąć filiżanka espresso?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowałam zrobić z chałwa, ale niestety nie wyszedł. Miałam jednak inne mleko kokosowe i byc mozna wina leży wlasnie w mleku. Napewno będę próbować innych wariantów. Boje sie, ze kawa moze za bardzo rozrzedzić śmietankę...

      Usuń