środa, 14 sierpnia 2013

Wegańskie ciasto jogurtowe z mąki ryżowej/Vegan joghurt rice flour cake

Jeśli szukacie przepisu na lekkie ciasto z dodatkiem owoców bardzo proste w przygotowaniu, to jest to właśnie taki przepis. Ciasto na mące ryżowej rozpływa się w ustach i jest bardzo delikatne. Dodatek lekko kwaskowych moreli idealnie przełamuje smak. Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia (z moimi zmianami). Polecam dla urozmaicenia.

Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku :)

Scroll down for English



Wegańskie ciasto jogurtowe z mąki ryżowej
 
Składniki:
  • 2 1/4 szklanki mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody
  • 1 banan, rozgnieciony
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu sojowego
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 morele, obrane i przekrojone na pół
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Podłużną formę keksową natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą (jeśli używacie formy silikonowej nie jest to konieczne).

Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy banana, cukier, cukier waniliowy, olej, jogurt i mleko. Mieszamy.

Wlewamy ciasto do formy. W ciasto wciskamy przygotowane morele.

Pieczemy ok. 45 min.


If you are looking for light cake with fruits, this recipe is perfect for you. It's also very easy to made. Cakes with rice flour are melting in mouth.

Follow me on Facebook


Vegan joghurt rice flour cake

Ingredients:
  • 300 g rice flour
  • 3 tbsp potato flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1 mashed banana
  • 1/2 cup sugar
  • 2 tsp vanilla sugar
  • 1/2 cup vegetable oil
  • 1/2 cup soya joghurt
  • 1/2 cup soya milk
  • 4 apricots, peeled and halved

Preheat oven to 180 degrees.

Grease one 35x12 cm pan.

Sift rice flour, potato flour, baking soda and baking powder. Add banana, sugar, vanilla sugar, oil, joghurt and milk. Mix together.

Transfer batter to pan and place apricot halves on the top of the cake.

Bake for 45 minutes.


8 komentarzy:

  1. Właśnie upiekłam ciasto wg Twojego przepisu.Niestety nie urosło mi tak pięknie jak Twoje. Pachnie apetycznie, ale jest plackowate :(. Coś musiałam zrobić źle :(. Czy po upieczeniu od razu je trzeba wyjąć czy czekamy aż ostygnie w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chwilę studziłam w uchylonym piekarniku i zaraz wyciagałam. Robiłam już to ciasto dwa razy i za każdym razem dobrze mi wyrosło. Nie mama pojęcia, co mogło pójść nie tak.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tutaj można zobaczyć to ciasto w wykonaniu innej blogerki
    http://kulinarnapasja.blogspot.com/2014/01/jogurtowa-babka-z-maki-ryzowej.html

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie wymiary keksowki

    OdpowiedzUsuń
  5. Dodałem ananasa zamiast moreli i troszkę orzechów włoskich i 25 g kakao :D bez proszku do pieczenia (bo pszenica) zamiast cukru ksylitol :) ogólnie zwiększyłem proporcję piekło się 20 minut dłużej patyczek długo się kleił ładnie urosło ciekawe jak smakuje :D

    OdpowiedzUsuń