wtorek, 14 stycznia 2014

Pełnoziarniste wegańskie muffiny dyniowe/Whole wheat vegan pumpkin muffins

Uchowała mi się w domu jeszcze jedna, pokaźnych rozmiarów dynia. No i zaczęłam... Na pierwszy ogień poszło dyniowe ciasto na pizzę, moje ulubione i w zasadzie jedyne, z którego przygotowuję to danie.
Teraz przyszedł czas na słodki wypiek z dodatkiem puree dyniowego. Babeczki są przygotowane w zdrowszej wersji, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i płatków owsianych. Są przepyszne, mięciutkie i pachną cynamonem. Polecam :)

Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku :)

Scroll down for English

Pełnoziarniste wegańskie muffiny dyniowe

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mleka sojowego, wymieszanego z 2 łyżkami soku z cytryny
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1/2 szklanki cukru*
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (ja użyłam z wanilią i kardamonem)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 11/2 łyżki siemienia lnianego, rozmieszanego w 3 łyżkach wody
  • 2 łyżki płatków migdałowych, do dekoracji

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, płatki owsiane, proszek, sodę i cynamon.

W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko, puree, olej, siemię lniane oraz cukry.

Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy tylko do połączenia się składników.

Ciasto rozkładamy do foremek na muffiny. Posypujemy płatkami migdałowymi.

Pieczemy ok. 15-20 min.

*Miłośnicy słodszych smaków powinni dodać ok. 3/4-1 szklanki cukru.



It has happened that I had one big pumpkin survived in my house. So I've started... Firstly I prepared my favourite pumpkin pizza dough (believe me, it's delicious), then I'd like to bake something sweet.
So I decided to bake muffins. They are easy and quick to made. And this muffins are in healthier version with whole wheat flour and oats.

Follow me on Facebook

Whole wheat vegan pumpkin muffins
 
Ingredients:

  • 2 cups whole wheat flour
  • 1 cup oats
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp cinnamon
  • 1 cup soya milk, combined with 2 tbsp lemon juice
  • 3/4 cup pumpkin puree
  • 1/3 cup vegetable oil
  • 1 1/2 tbsp ground flaxseed combined with 3 tbsp water  
  • 1/2 cup sugar
  • 2 tsp vanilla sugar
  • 2 tbsp almond flakes, to garnish

Preheat oven to 180 degrees C.

In a first bowl, mix together dry ingredients: flour, oats, baking soda, powder and cinammon.


In a second bowl mix together wet ingredients: milk, pumpkin puree, oil, flaxseed. Add sugar and vanilla sugar.


Pour the liquid components into the bowl with the dry ingredients. Fold it all together with a spatula until just combined


Fill baking muffin cups 3/4 full. Sprinkle with almond flakes.

Bake for 15-20 min.

4 komentarze:

  1. Dzisiaj zrobiłam je po raz drugi z małymi modyfikacjami.Pierwszym razem z braku płatków migdałów posypałam je drobno siekanymi orzechami włoskimi wymieszanymi z cukrem trzcinowym a dzisiaj dodałam jeszcze szarą renete pokrojoną w drobną kostkę.Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że się udały. Dobry pomysł z tymi orzechami włoskimi i cukrem. Wypróbuję :) Pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
  3. a siemie lniane w calosci czy zmielone?

    OdpowiedzUsuń