poniedziałek, 8 grudnia 2014

Wegańskie piernikowe ludziki z burakiem/Vegan gingerbread men with beetroot

Dzisiaj mam dla Was pierwszy przepis z serii JADALNE PREZENTY. Ciasto przygotowane jest z dodatkiem puree z buraków i przypraw korzennych. Ciasto nie wymaga leżakowania, jest dość ciężkie, ale dzięki temu długo utrzymuje świeżość. W środku z czekoladą. Polecam jako prezent, szczególnie dla najmłodszych. 

Oczywiście, jeśli nie macie formy w kształcie ludzików, z podanego przepisu można przygotować także muffinki czy inne kształty :)

Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku 

Scroll down for English



Piernikowe ludziki 

Składniki:
na ok. 20 ludzików
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 szklanka cukru, najlepiej brązowego
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 szklanki puree z gotowanych buraków
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego, wymieszane z 6 łyżkami wody
  • kilka kostek czekolady

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Foremki smarujemy olejem.

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek, sól i przyprawę do piernika.

W drugiej misce dokładnie mieszamy mokre składniki: puree z buraków, olej mleko i siemię lniane.

Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy do połączenia się składników.

Do foremek przekładamy ciasto. Najpierw wykładamy ciasto do 1/3 wysokości foremki, następnie wciskamy pół kostki czekolady, przykrywamy ciastem do 2/3 foremki. 

Pieczemy ok. 20-25 min.   


This is my first recipe from series: EDIBLE GIFTS. I prepared this batter with beetroot puree and gingerbread spices. Thanks to that, men are longer fresh and delicious. I recommend this recipe especially for children.

Of couse, if you don't have gingerbread men's pan, you can also use other pan or bake muffins.

Follow me on Facebook 


Vegan gingerbread men

Ingredients:
  • 3 cups all-purpose flour
  • 3/4 cup cocoa
  • 1 cup brown sugar
  • 1 1/2 tsp baking soda
  • 1 tsp baking powder
  • pinch of salt
  • 4 tsp gingerbread spice 
  • 2 cups puree from cooked beetroots
  • 1/3 cup vegetable oil
  • 3/4 cup vegetable milk
  • 3 tbsp ground flaxseed, combined with 6 tbsp water
  •  small pieces of vegan chocolate

Preheat oven to 190 degrees. Grease your pan with oil.

In first bowl mix together dry ingredients: flour, cocoa, soda, baking powder, salt and gingerbread spice.

In second bowl mix together wet ingredients: beetroot puree, oil, milk and flaxseed mixture.

Pour the liquid components into the first bowl. Fold it all together with a spatula until just combined.


Spoon the batter into your pan (Pour the batter into muffin cups 1/3 full, add one chocolate piece and then pour the batter 2/3 full).

Bake for 20-25 minutes.

Piernik wegański Korzenne przysmaki

2 komentarze: