czwartek, 26 lutego 2015

Muffiny gryczane z jabłkiem i żurawiną/Buckwheat muffins with apple and cranberries

Dzisiaj przepis na szybką przekąskę, którą możecie zrobić w każdej chwili. Jej przygotowanie nie wymaga dużo czasu, a jest bardzo smaczna. Z podanego przepisu wychodzi ok. 10 sztuk muffinek. 

Muffinki są bez dodatku cukru. Słodyczy dodają im syrop klonowy, jabłka i suszona żurawina. Pamiętajcie jednak, że z powodzeniem możecie żurawinę zastąpić rodzynkami lub orzechami, a jabłko, na przykład gruszką. Kombinujcie, możliwości jest mnóstwo. 

W muffinach wyczuwalny jest posmak gryki, dlatego jeśli nie lubicie gryczanych wypieków, spokojnie możecie użyć innej mąki, na przykład pszennej :)

Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku  

Scroll down for English 




Muffiny gryczane z jabłkiem i żurawiną

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 2 łyżki kakao*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia*
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2/3 szklanki mleka (u mnie migdałowe)
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1 małe jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 


W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, cynamon proszek do pieczenia i sodę. 

W drugiej misce mieszamy mokre składniki: olej, mleko, syrop klonowy. 

Mokre składniki wlewamy do suchych, dodajemy jabłko i żurawinę. Mieszamy do połączenia się składników (jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę więcej mleka).

Foremki na muffiny wypełniamy do 3/4 objętości. 
Pieczemy 20-25 minut.

*jeśli muffinki mają być całkowicie bezglutenowe pamiętajcie o użyciu bezglutenowego kakao i proszku do pieczenia



These muffins are very easy to make and ready in a flash. You can prepare them for lazy weekends. This is my own creation. I needed muffins that were WHEAT, DAIRY & SUGAR FREE and that incorporated HEALTHY ingredients. I used in this recipe apple and dried cranberries, and for me this is perfect combination. They make, with maple syrup, a tasty, healthy and sweet final touch.

Follow me on Facebook  

Buckwheat muffins with apple and cranberries

Ingredients:
  • 1 1/2 cup buckwheat flour
  • 2 tbsp cocoa powder*
  • 1 tsp baking powder*
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp cinnamon
  • 2/3 cup milk (I used almond milk)
  • 1/3 cup vegetable oil
  • 4 tbsp maple syrup
  • 1 small apple, peeled and diced
  • 1/2 cup dried cranberries
Preheat oven to 180 degrees.

In first bowl mix together dry ingredients: buckwheat flour, cocoa powder, soda, baking powder, and cinnamon.

In second bowl mix together wet ingredients: oil, milk and maple syrup.

Pour the liquid components into the first bowl. Add apple and cranberries. Fold it all together with a spatula until just combined.


Pour the batter into muffin cups 3/4 full. 

 
Bake for 20-25 minutes.
 

*If you want to make muffins gluten-free, use gluten-free cocoa powder and baking powder

12 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie zdrowe przekąski. Pycha (:

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne muffinki! i do tego pełne zdrowia :) bardzo lubię mąke gryczaną, a jabłka oczywiście kocham, także coś dla mnie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mąką gryczaną jest tak, że albo się ją uwielbia, albo się jej nie znosi. Ja na szczęście należę do tej pierwszej grupy :)

      Usuń
  3. świetne muffiny, gryczane mają swój niepowtarzalny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna strona, uwielbiam najbardziej takie wypieki z korzyścią dla zdrowia. Sama już od dłuższego czasu tak piekę i nie zachwycają mnie słodkości z toną masła i śmietany, to już inny tryb myślenia. Pozdrawiam ! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, to już zupełnie inny tryb myślenia i zupełne inne pieczenie. Chociaż czasem lubię zaszaleć :)

      Usuń
  5. Bardzo lubię jabłkowy smak w muffinkach :) Twoje wyglądają przepysznie, a do tego mają świetny skład ;)

    OdpowiedzUsuń