sobota, 28 marca 2015

Idealne wegańskie ciasto marchewkowe z polewą kokosową

Dzisiaj przepis na najlepsze ciasto marchewkowe, z dodatkiem orzechów nerkowca i polewą kokosowo-nerkowcową. Do ciasta nie trzeba dodawać dużej ilości cukru, bo polewa jest dość słodka. Do wypróbowania koniecznie! Świetnie sprawdzi się również na Wielkanoc :)

Zdjęcia niestety słabej jakości, robione telefonem, ale ostatnio cierpię na brak czasu :)

Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku   
  Scroll down for English

 
Idealne ciasto marchewkowe 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki siemienia lnianego, wymieszanego z 8 łyżkami wody
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca, posiekanych

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
 


W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. 

W drugiej misce mieszamy razem mokre składniki: siemię lniane, cukier, olej oraz mleko sojowe. 

Mokre składniki przelewamy do suchych. Dodajemy marchewkę, wiórki kokosowe i orzechy, mieszamy. 

Przekładamy ciasto do tortownicy.  

W tym czasie przygotowujemy krem. 

Składniki kremu:
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
Do rondla przekładamy wszystkie składniki. Zagotowujemy, gotujemy ok. 20 min. Następnie odstawiamy na 20 min.Po tym czasie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewę rozprowadzamy na cieście. 


Perfect carrot cake with cashew and coconut frosting
 
Ingredients:
  • 2 cups all-purpose flour
  • 2 tsp baking soda
  • 1 tsp baking powder
  • 2 tsp cinnamon
  • 1/2 cup sugar
  • 4 tbsp ground faxseed, combined with 8 tbsp water
  • 1 cup vegetable oil
  • 1 cup vegetable milk
  • 2 cups grated carrots
  • 1 cup dried coconut
  • 1/4 cup cashews, chopped

Preaheat oven to 180 degrees.

In a large bowl, place the flour, baking soda, baking powder and cinnamon.

In a medium bowl mix together flaxseed with water, sugar, vegetable oil and soy milk. Add dry ingredients and grated carrots, coconut and walnuts. Mix well.

Pour the batter into cake pan. 


Bake for 40-45 minutes.


Frosting ingredients:
  • 1 cup coconut milk
  • 1 cup cashews
  • 1/4 cup maple syrup
Add all frosting ingredients into saucepan, Bring to simmer for 20 minutes. Let the cashews soak for another 20 minutes. Then blend until smooth.  

Spread a warm frosting on the top of cake.

14 komentarzy:

  1. mąkę pszenną zamieniłabym na inną i przepis genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, zwłaszcza na krem. Rozumiem, że nie namaczasz wcześniej nerkowców?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki temu, że gotujemy nerkowce w mleku kokosowym, nie trzeba ich już wcześniej namaczać :)

      Usuń
  4. kocham marchewkowe! a w tym przepisie moje serducho zdecydowanie podbija ten krem - jest świetny! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. :) krem jest wyjątkowy i fajnie podbija smak ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy można dodać inne orzechy, np. laskowe, włoskie? :)

      Usuń
    2. Do kremu czy do ciasta? Do kremu najlepiej pasują nerkowce, bo mają one kremową konsystencję, a do ciasta obojętnie jakie. Z każdym rodzajem na pewno się uda :)

      Usuń
  6. Chciałam zapytać na jaki rozmiar blaszki jest ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 20-22 cm, w zależności jakiej wysokości ciasto chcemy uzyskać :)

      Usuń