środa, 16 marca 2016

Ekstremalnie kokosowe wegańskie muffiny/ Extremely coconut vegan muffins

Dzisiejsze muffiny są wprost naładowane kokosem. Mamy tu olej kokosowy, wiórki kokosowe, jogurt kokosowy, syrop kokosowy i chipsy kokosowe! Są przepyszne, wilgotne i naprawdę kokosowe :) Zapraszam Was do wypróbowania przepisu.

Zachęcam do polubienia Cukierni Marzeń na Facebooku

Scroll down for English.  




Muffiny kokosowe

Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego, roztopionego
  • 1 szklanka jogurtu sojowego*
  • 1/3 szklanki syropu kokosowego*
  • 1 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego, wymieszanego z 3 łyżkami wody
  • chipsy kokosowe lub wiórki kokosowe, do dekoracji

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i wiórki kokosowe.

W drugiej misce ubijamy razem mokre składniki: olej kokosowy, jogurt, syrop i mieszankę z siemienia lnianego.

Mokre składniki przelewamy do suchych. Mieszamy tylko do połączenia się składników.

Ciasto przekładamy do foremek na muffiny. Posypujemy chipsami kokosowymi lub wiórkami.

Pieczemy ok. 20 min.

* Użyłam jogurtu sojowego kokosowego, niesłodzonego Provamel. Syrop kokosowy można zastąpić cukrem kokosowym lub dowolnym syropem. 



Extremely coconut vegan muffins

Ingredients:

  • 3/4 cup all-purpose flour
  • 1/2 cup whole wheat flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 tsp baking soda
  • pinch of salt
  • 1/2 cup shredded coconut
  • 1/2 cup coconut oil, melted
  •  1 cup soya yoghurt (I used coconut yoghurt Provamel)
  • 1/3 cup coconut syrup (you can use coconut sugar or other syrup instead)
  • 1 flaxseed egg (1 1/2 tbsp flaxseed+3 tbsp water)
  •  coconut chips or shredded coconut, to decorate

Preheat oven to 180 degrees.

In first bowl, mix together flours, baking powder, baking soda, salt and shredded coconut.

In second bowl whisk together coconut oil, joghurt, coconut syrup and flaxseed egg.

Stir wet ingredients into dry ingredients, until just combined.

Divide batter among muffin cups. Sprinkle with coconut chips or shredded coconut.

Bake about 20 min.

4 komentarze:

  1. Wspaniale wyglądają! A taka dawka kokosa to coś wprost dla mnie - ten smak nigdy mi się nie znudzi <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tak samo. Wszystko mogłoby byc kokosowe:)

      Usuń
  2. A jesli dla mnie nie musza byc Veganskie a tez chciałabym je zrobić to czy. Zastąpić ten jogurt sojowy- zwykłym naturalnym mozna? A syrop kokosowy cukrem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak. Zamiast mieszanki siemieni możesz tez użyć jajka :)

      Usuń