czwartek, 23 października 2014

Wegańskie urodzinowe ciasto czekoladowe/Vegan birthday chocolate cake

Ci, którzy obserwują mnie na Facebooku wiedzą, że ładnych zdjęć dzisiaj nie będzie. Niestety nie zdążyłam ich zrobić, bo ciasto było urodzinowe dla Męża :) Ale w tym przypadku zdjęcia nie są zbyt ważne. To ciasto jest absolutnie GENIALNE!!! Mocno czekoladowe, z dodatkiem kawy. Przełożyłam je dżemem wiśniowym własnej roboty, oblałam pyszną polewą czekoladową wg. Jadłonomii i udekorowałam słupkami migdałowymi :) Polecam Wam ten przepis, to mój numer 1!

Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku :)

Scroll down for English  



Wegańskie urodzinowe ciasto czekoladowe

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka mocnej kawy
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 słoik dżemu wiśniowego
 Składniki polewy:
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • słupki migdałów lub płatki migdałowe

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Mieszamy mleko z octem jabłkowym. Dodajemy olej, kawę i siemię lniane. Dokładnie mieszamy.

W drugiej misce mieszamy razem suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól.

Mokre składniki wlewamy do suchych. Dokładnie mieszamy.

Przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy.

Pieczemy 40-50 min., do suchego patyczka.

W tym czasie przygotowujemy polewę: W rondlu podgrzewamy mleko oraz syrop. Dodajemy czekoladę i mieszamy do czasu, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekrawamy na pół. Przekładamy dżemem wiśniowym. Polewamy przygotowaną polewą, dekorujemy słupkami migdałowymi.

Vegan birthday chocolate cake

I've prepared this cake for my husband's birthday party. I didn't manage to take nice photos :( But believe me, this cake is absolutely delicious. It tastes of chocolate and coffee and it's filled with cherry jam.

Follow me on Facebook 


Ingredients:
  • 2 cups all-purpose flour
  • 1 cup sugar
  • 2 tbsp vanilla sugar
  • 3/4 cup cocoa powder
  • 2 tsp baking soda
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 tsp salt
  • 1 cup vegetable milk
  • 1 tsp apple cider vinegar
  • 1/2 cup vegetable oil
  • 1 cup black strong coffee 
  • 2 tbsp ground flaxseed
  • 1 jar of cherry jam
Frosting:
  • 100 g vegan chocolate
  •  1/3 cup vegetable milk
  • 1 tsp agave syrup
  •  almond flakes
Preaheat oven to 180 degrees.

In a medium bowl mix together vegetable milk and apple cider vinegar and whisk to combine. Add in the oil, coffee and flaxseed.

In a large bowl, place the flour, sugar, vanilla sugar, cocoa, baking soda, baking powder and salt.

Add wet ingredients to dry ingredients. Mix thoroughly.

Pour into cake pan.

Bake for 40-50 minutes or until toothpick placed in center comes out clean.

To make the glaze: Place vegetable milk and agave syrup in a saucepan. Bring to a boil. Add chocolate. Once the chocolate begins to melt, whisk the ingredients together until the mixture is  smooth.

When Cake is cool, carefully cut horizontally in half to make two layers. Spread the jam on the first layer. Add the second layer.

Pour the chocolate glaze over the cake. Sprinkle the almond flakes over the top.

3 komentarze:

  1. wow! byłabym w siódmym niebie, gdyby takie ciasto znalazło się na moich urodzinach! może akurat się pokuszę o wypiek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przyznać, że mój mąż był w siódmym niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, czym mogę zastąpić mąkę pszenną?

    OdpowiedzUsuń