środa, 7 października 2015

Ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym i kakao, bez cukru

Dawno mnie tu nie było, bardzo dawno... Powinnam więc wrócić w wielkim stylu, z pięknymi zdjęciami i super przepisami. Niestety brak czasu sprawił, że nie miałam kiedy zrobić zdjęć (mam nadzieję, że już wkrótce uda mi się stworzyć post o tym, gdzie byłam, jak mnie nie było). Bardzo chciałabym wrócić do blogowania i mam nadzieję, że już niedługo przepisy będą pojawiać się częściej.
Mimo braku czasu stwierdziłam, że dzisiejsze ciastka wyszły tak pyszne, że nie mogę się z Wami nie podzielić tajemną recepturą :) ciacha są naładowane po brzegi samymi pysznymi i przede wszystkim zdrowymi składnikami :) jeśli użyjecie produktów bezglutenowych, będą także bezglutenowe. Dodatkowo są banalnie proste w przygotowaniu, nie ma możliwości, żeby się nie udały :)

Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku   
 




Ciastka z ciecierzycy z masłem orzechowym i kakao, bez cukru

Składniki:
  • 1 szklanka ciecierzycy z puszki, odsączonej i przepłukanej
  • 1/4 szklanki masła z orzeszków ziemnych
  • 1/4 szklanki mąki owsianej
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki orzeszków ziemnych, drobno posiekanych
  • 1/4 szklanki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Wszystkie składniki, oprócz orzeszków ziemnych i czekolady, dokładnie miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy posiekane orzechy i czekoladę, mieszamy. 

Z powstałej masy formujemy kulki, każdą z nich spłaszczamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Pieczemy 15-20 min. Po tym czasie ciastka są jeszcze lekko miękkie. Po ostudzeniu ich konsystencja jest idealna, są kruche i długo świeże.

Smacznego :)

1 komentarz: