środa, 3 grudnia 2014

Wegański wieniec makowy/ Vegan poppy seed wreath

Prawdziwe Święta nie mogą obejść się bez makowca. Ja postanowiłam przygotować go w zmienionej formie, jako wieniec makowy. Jestem z tego ciasta szczególnie dumna, bo nie dość, że jest przepyszne, to jeszcze wygląda obłędnie. Jeśli chcecie zachwycić rodzinę podczas tegorocznych świąt, to z czystym sumieniem polecam Wam ten przepis. I kto powiedział, że wegańskie wypieki nie są efektowne???

Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku

Scroll down for English



Wegański wieniec makowy

Składniki:
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego
  • 3/4 szklanki puree dyniowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  •  masa makowa z tego przepisu
  • cukier puder, do posypania

Przygotowanie:
 

Aby przygotować zaczyn, do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy z cukrem. Odstawiamy na ok. 10 min.
 

Następnie do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, cynamon, dodajemy olej, puree dyniowe oraz przygotowany zaczyn.Wyrabiamy elastyczne ciasto (ok.10 min).
 

Przygotowane ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski i odstawiamy do wyrastania na ok. 2 godz.
 

Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. 

Na cieście rozprowadzamy nadzienie makowe, zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Następnie zawijamy warkocz zgodnie z instrukcją rysunkową bądź z filmową. Gotowy warkocz przekładamy na natłuszczoną blachę.

Warkocz pozostawiamy do wyrastania na kolejne 1,5 godziny. 

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Warkocz pieczemy przez 30-40 min.

Po wystudzeniu warkocz posypujemy cukrem pudrem.



In my country we bake cakes with poppy seed filling for Christmas. I'm very proud of this wreath. It is not only delicious, but also looks great.

Follow me on Facebook

Vegan poppy seed wreath

Ingredients:
  • 20 g active yeast
  • 3 tbsp lukewarm soy milk
  • 1 tbsp brown sugar

  • 2 1/4 cup all-purpose flour
  • 5 tbsp brown sugar
  • 3 tbsp coconut oil, melted
  • 3/4 cup pumpkin puree
  • pinch of salt
  • 1 tsp cinnamon
  • poppy seed filling from this recipe
  • confectioner's sugar, to dust

Dissolve  active yeast with sugar and lukewarm milk. Let the yeast and water sit at room temperature for 10 minutes, until the mixture has bubbled and expanded.
 
Mix together all-purpose flour, sugar, saltand cinnamon. Add coconut oil, pumpkin puree and prepared yeast mixture. Knead everything together—by hand or mixer, till you've made a smooth dough.
 
Form a smooth ball, place the dough in a lightly greased bowl. Cover the bowl, and allow the dough to rise, at room temperature about 2 hours.

After this time, transfer the dough to a lightly greased work surface, knead once more and roll it into a rectangle.



Spread the dough with the filling mixture. Starting with a short end, roll the dough into a log. Make a wreath according to this picture instruction or this film instruction. Place the wreath in a lightly greased  pan.  

Cover the pan and let the wreath rise until they’re nearly doubled, about 1 and 1/2 hours.


Preheat oven to 190 degrees. Bake for 30-40 minutes.  

When cake is cooled, dust with confectioner's sugar.




Korzenne przysmaki

6 komentarzy: