Pierwsze, co przyszło mi do głowy - to oczywiście MAZUREK. Zawsze przygotowywała go babcia, z ogromną ilością bitej śmietany i kajmakiem. Zadanie nie należało więc do najprostszych. Obmyślałam kilka dni, jak przyrządzić coś równie pysznego, ale po pierwsze wegańskiego, a po drugie dużo zdrowszego.
Postanowiłam, ze kruche ciasto przygotuję z przepisu z programu Zielona rewolucja Marty Dymek. Po zeszłorocznej klapie, jeśli chodzi o wegańskie kruche ciasto, musiałam zdecydować się na przepis - pewniak. Marta i tym razem nie zawiodła i kruche ciasto okazało się absolutnie doskonałe.
Po kruchym cieście przyszła pora na wybór kremu. Miał być słodki, ale bez cukru. W tym przypadku oczywiście niezawodne okazały się daktyle. Ponieważ moja rodzinka uwielbia chałwę, postanowiłam, że połączę je z pastą tahini. Dla zrównoważenia smaku przesłodkiego kremu i jako ozdobę, wykorzystałam pestki granatu.
Cały ten przepis okazał się strzałem w 10! Za rok z pewnością go powtórzę :)
W ramach przekonywania rodziny do diety bezmięsnej przyrządziłam też JAGIELNIK ze spodem daktylowo-makowym i polewą czekoladową (zdjęć brak, ale muszę go powtórzyć i wtedy przepis na pewno trafi na bloga) oraz pastę bezjajeczną i pasztet z pestek słonecznika. Moja rodzina do dziś nie może się nadziwić. Choć piernik z dodatkiem buraka lub muffiny z dynią nie są już dla nich zaskoczeniem, to sernik bez sera, pasztet bez mięsa i pasta jajeczna bez jajek cały czas wzbudzają niemałe zaskoczenie :)
Przepraszam Was za nieciekawe zdjęcie, ale niestety nie miałam ani czasu, ani warunków, żeby pstrykać fotki (może w przyszłym roku będzie lepiej).
Zachęcam Was do polubienia Cukierni Marzeń na Facebooku
MAZUREK Z KREMEM DAKTYLOWO-CHAŁWOWYM
Składniki spodu:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki zimnego oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 3 łyżki lodowatej wody
- 1 szklanka suszonych daktyli, najlepiej ekologicznych
- woda z namaczania daktyli
- 3-4 łyżki tahini
- pestki granatu, do dekoracji
Przygotowanie spodu:
Wszystkie składniki (oprócz wody) przekładamy do blendera i siekamy,
Następnie dodajemy wodę i krótko wyrabiamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przycinamy do dowolnego kształtu. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Ciasto wyciągamy z lodówki, przekładamy na blachę do pieczenia i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni.
Pieczemy ok. 20 min.
Przygotowanie kremu:
Aby przygotować krem, należy wcześniej na ok. 1-2 godziny namoczyć daktyle w ciepłej wodzie.
Po tym czasie daktyle odcedzamy (wodę z moczenia zostawiamy!). Przekładamy do blendera, dodajemy pastę tahini (ilość zależy od tego, jak bardzo chałwowy smak lubcie).
Daktyle z pastą miksujemy, w razie potrzeby dodajemy wodę z moczenia daktyli, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Na upieczonym i wystudzonym spodzie rozsmarowujemy przygotowany krem. Dowolnie dekorujemy.
Borgata Hotel Casino & Spa Atlantic City - DrmCD
OdpowiedzUsuńBorgata Hotel 속초 출장마사지 Casino & Spa When 속초 출장샵 you step 삼척 출장마사지 into 오산 출장안마 the luxurious Borgata Hotel Casino & Spa, you'll be in the entertainment 부천 출장샵 district, steps from the Borgata