Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku :)
Scroll down for English
Wegańskie bananowe bułeczki z daktylowo-piernikowym nadzieniem
Składniki na zaczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki ciepłego mleka sojowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 3 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
- 3/4 szklanki bananów (3 sztuki), rozgniecionych widelcem
- szczypta soli
Inspiracja: tutaj
- 1 szklanka daktyli
- 1/3 szklanki mleka sojowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, drobno posiekanych
Przygotowanie:
Aby przygotować zaczyn, do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy z cukrem. Odstawiamy na ok. 10 min.
Następnie do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy olej, banany i przygotowany zaczyn.Wyrabiamy elastyczne ciasto (ok.10 min).
Przygotowane ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski i odstawiamy do wyrastania na ok. 2 godz.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Daktyle zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na ok. 10 min.
Daktyle odcedzamy. Miksujemy razem z mlekiem i przyprawami na gładką pastę.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Na cieście rozprowadzamy pastę, posypujemy orzechami i zwijamy w roladę.
Kroimy na plastry o grubości 2,5 cm. Układamy w tortownicy rozcięciem do góry, zachowując odstępy ok. 3- 4 cm pomiędzy bułeczkami. Wierzch smarujemy odrobiną mleka sojowego. Odstawiamy na 1 godzinę
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy 25-30 min. Studzimy w piekarniku.
Przygotowane bułeczki można posmarować dodatkowo syropem klonowym.
You must prepare these buns. They are so delicious. They also contain only 3 tablespoons of coconut oil. But the best thing is filling: dates, walnuts and warming spices!!!
Follow me on Facebook
Vegan yeasted banana buns with date-gingerbread filling
Ingredients:
Dough:
- 20 g active yeast
- 3 tbsp lukewarm soy milk
- 1 tbsp brown sugar
- 1 1/2 cup all-purpose flour
- 3/4 cup whole wheat flour
- 5 tbsp brown sugar
- 3 tbsp coconut oil, melted
- 3/4 cup mashed bananas
- pinch of salt
- 1 cup dates
- 1/3 cup soy milk
- 1 tsp cinnamon
- 1 tsp gingerbread spice mix
- 1/2 cup walnuts, finely chopped
Mix together all-purpose flour, whole wheat flour, sugar, salt. Add coconut oil, bananas and prepared yeast mixture. Knead everything together—by hand or mixer, till you've made a smooth dough.
Form a smooth ball, place the dough in a lightly greased bowl. Cover the bowl, and allow the dough to rise, at room temperature about 2 hours.
While the dough is rising, make the filling. Pour dates over warm water. Set aside for 10 minutes. Strain dates, mix together with milk and spices until smooth.
After this time, transfer the dough to a lightly greased work surface, knead once more and roll it into a rectangle.
Spread the dough with the filling mixture and sprinkle with walnuts. Starting with a short end, roll the dough into a log and cut it into 2,5 cm slices.
Place the buns in a lightly greased pan. Spread them with soy milk. Cover the pan and let the buns rise until they’re nearly doubled, about 1 hour.
Preheat oven to 180 degrees.
Bake for 25-30 minutes.
You can also spread buns with maple syrup
Wspaniałości! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) i oczywiście polecam:)
Usuńtakie zawijasy drożdżowe lubię najbardziej, mniam!
OdpowiedzUsuńPiękne,smaczne,zdrowe i wegańskie <3
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńWspaniałe, jesienne smaki! W Twojej kuchni musiało obłędnie pachnieć podczas pieczenia :)
OdpowiedzUsuńPachniało rozgrzewającymi przyprawami i bananami :)
Usuń