Muffinki są bez dodatku cukru. Słodyczy dodają im syrop klonowy, jabłka i suszona żurawina. Pamiętajcie jednak, że z powodzeniem możecie żurawinę zastąpić rodzynkami lub orzechami, a jabłko, na przykład gruszką. Kombinujcie, możliwości jest mnóstwo.
W muffinach wyczuwalny jest posmak gryki, dlatego jeśli nie lubicie gryczanych wypieków, spokojnie możecie użyć innej mąki, na przykład pszennej :)
Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku
Scroll down for English
Muffiny gryczane z jabłkiem i żurawiną
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 2 łyżki kakao*
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia*
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 2/3 szklanki mleka (u mnie migdałowe)
- 4 łyżki syropu klonowego
- 1 małe jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, cynamon proszek do pieczenia i sodę.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki: olej, mleko, syrop klonowy.
Mokre składniki wlewamy do suchych, dodajemy jabłko i żurawinę. Mieszamy do połączenia się składników (jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę więcej mleka).
Foremki na muffiny wypełniamy do 3/4 objętości.
Pieczemy 20-25 minut.
*jeśli muffinki mają być całkowicie bezglutenowe pamiętajcie o użyciu bezglutenowego kakao i proszku do pieczenia
These muffins are very easy to make and ready in a flash. You can prepare them for lazy weekends. This is my own creation. I needed muffins that were WHEAT, DAIRY & SUGAR FREE and that incorporated HEALTHY ingredients. I used in this recipe apple and dried cranberries, and for me this is perfect combination. They make, with maple syrup, a tasty, healthy and sweet final touch.
Follow me on Facebook
Buckwheat muffins with apple and cranberries
Ingredients:
- 1 1/2 cup buckwheat flour
- 2 tbsp cocoa powder*
- 1 tsp baking powder*
- 1 tsp baking soda
- 1 tsp cinnamon
- 2/3 cup milk (I used almond milk)
- 1/3 cup vegetable oil
- 4 tbsp maple syrup
- 1 small apple, peeled and diced
- 1/2 cup dried cranberries
In first bowl mix together dry ingredients: buckwheat flour, cocoa powder, soda, baking powder, and cinnamon.
In second bowl mix together wet ingredients: oil, milk and maple syrup.
Pour the liquid components into the first bowl. Add apple and cranberries. Fold it all together with a spatula until just combined.
Pour the batter into muffin cups 3/4 full.
Bake for 20-25 minutes.
*If you want to make muffins gluten-free, use gluten-free cocoa powder and baking powder
Bardzo lubię takie zdrowe przekąski. Pycha (:
OdpowiedzUsuńJa też, uwielbiam :)
Usuńświetne muffinki! i do tego pełne zdrowia :) bardzo lubię mąke gryczaną, a jabłka oczywiście kocham, także coś dla mnie ;D
OdpowiedzUsuńZ mąką gryczaną jest tak, że albo się ją uwielbia, albo się jej nie znosi. Ja na szczęście należę do tej pierwszej grupy :)
Usuńświetne muffiny, gryczane mają swój niepowtarzalny smak :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńi smakują cudownie :)
UsuńŚwietna strona, uwielbiam najbardziej takie wypieki z korzyścią dla zdrowia. Sama już od dłuższego czasu tak piekę i nie zachwycają mnie słodkości z toną masła i śmietany, to już inny tryb myślenia. Pozdrawiam ! :))
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, to już zupełnie inny tryb myślenia i zupełne inne pieczenie. Chociaż czasem lubię zaszaleć :)
UsuńBardzo lubię jabłkowy smak w muffinkach :) Twoje wyglądają przepysznie, a do tego mają świetny skład ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, polecam :)
Usuń