wtorek, 2 grudnia 2014

Wegańska masa makowa, bez cukru/Vegan poppy seed filling without sugar

Dzisiejszym wpisem wkraczam w cykl przepisów świątecznych. Mam mnóstwo pomysłów, mam nadzieję, że większość z nich uda mi się zrealizować. Jeśli macie jakieś sugestie, jakie przepisy świąteczne chcielibyście zobaczyć na blogu, śmiało komentujcie. Postaram się je zrealizować :)

Przepis, który dzisiaj Wam podam jest bazą do wielu innych przepisach. Masę makową możemy wykorzystać do makowców, rogalików czy kuti. Dodatkowo przygotowałam go bez dodatku cukru, słodycz nadają mu daktyle i inne suszone owoce. Polecam :)

Zachęcam Was serdecznie do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku

Scroll down for English
 


Wegańska masa makowa bez cukru

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki daktyli
  • 1 3/4 szklanki maku
  • 1 szklanka orzechów, posiekanych*
  • 1 szklanka suszonych owoców, posiekanych*
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka rumu lub brandy, opcjonalnie

Daktyle zalewamy na noc 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy. Nazajutrz odcedzamy, miksujemy dokładnie (można dodać 2 łyżki wody z namaczania).

Mak również namaczamy na noc w dużej ilości wody lub mleka. Nazajutrz przekładamy do garnka i gotujemy ok. 15 min, często mieszając, aby się nie przypalił. Odcedzamy na gęstym sicie. Mielimy dokładnie.

Dodajemy owoce i orzechy, skórkę pomarańczową, alkohol (opcjonalnie) i przygotowaną pastę daktylową. Mieszamy.
 
Masę makową przechowujemy w lodówce, ale przed użyciem doprowadzamy ją do temperatury pokojowej.

* można użyć dowolnych orzechów i owoców. Ja użyłam 1 szklankę migdałów i po 1/2 szklanki suszonej żurawiny i wiśni 

This is my first Christmas recipe this year. I have a lots of ideas and I hope that I carry out most of them. If you have suggestions what kind of recipes do you need for this Christmas, just tell me. I'll try to fill them :)

Today's recipe is a base for many other recipes. You can use this filling for crescent rolls or Christmas cakes. I made it wihtout sugar, so it's healthier :) Dates give natural sweetness.

Follow me on Facebook
  

Vegan poppy seed filling without sugar

Ingredients:
  • 1 1/2 cups dates
  • 1 3/4 cups poppy seed
  • 1 cup nuts, chopped*
  • 1 cup dried fruits, chopped*
  • zest from 1 orange
  • 1 tbsp rum or brandy (optional)

The day before, soak dates in hot water or vegetable milk. The next day strain dates and blend in food processor (you can use 2 tbsp water soaking).

Poppy seed also soak in water the day before. The next day pour poppy seed in a saucepan, cook for 15 minutes, stiring often. Then drain thoroughly. 

Place poppy seeds into a food processor and process until seeds are ground, about 3 minutes.

Add nuts, dried fruits, orange zest and alkohol (optional) and prepared date paste. Mix well.

* you can use your favourite nuts and dried fruits. I used 1 cup almonds, 1/2 cup dried cranberries and 1/2 cup dried cherries

10 komentarzy:

  1. świetna masa makowa, ostatnio przygotowywałam podobną- pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie takiego przepisu szukałam :) porywam pomysł! już nie umiem się doczekać aż dobiorę się do masy makowej , hahaha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Masa makowa wyglada swietnie! Chce zrobic ja sama pierwszy raz w zyciu, ale w domu mama zawsze uzywala do mielenia maszynki do miesa. Ja mam tylko robota kuchennego bez takiej opcji. Nada sie do tego? Jak Ty mielisz mak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mieliłam w Thermomixie. Nigdy nie próbowałam mielić w normalnym blenderze. Dzięki wcześniejszemu namaczaniu mak będzie na pewno łatwiejszy do zmielenia. Jeśli zdecydujesz się na mielenie blenderem, musisz dłużej pogotować mak, tylko trzeba pilnować, żeby się nie przypalił. Dobrym wyjściem jest też kupienie już zmielonego maku, ale nie wszędzie jest dostępny. Tutaj linki do opakowań:
      http://www.tortownia.pl/sklep,1024,90,BackMit,Mak_mielony.html
      http://www.uft.pl/strefa-konsumenta/produkty/linia-do-ciast/mak-mielony,,120.html
      http://www.e-commerce.pl/Helio-Mak-zmielony,26504.html
      Powodzenia :)

      Usuń
    2. Nawet nie wiedzialam, ze mozna kupic juz zmielony mak. Mieszkam w Irlandii, wiec nie mam dostepu do wszystkich tradycyjnych polskich produktow. Szukalam dzis w polskim sklepie, ale maja tylko zwykly mak i mase makowa helio z mlekiem w proszku. A jak prosto by bylo, jakby mieli bakalland, ktory nie ma ani miodu ani mleka. Sprobuje pogotowac mak troche dluzej i zmiele go w zwyklym robocie. Jesli moge zrobic maslo orzechowe i tahini, to czemu nie mak :)

      Usuń
    3. Mam nadzieję, że się uda z tym blenderem. Powodzenia :)

      Usuń
  4. Na jaka blaszke to przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Thanks a lot for this recipe! It's the easiest sugar and dairy-free one I found so far, which I appreciate :) (I'm new to the whole Polish desserts thing and I'm going to attempt a makowiec, wish me luck!! ;) I still have to find a recipe for the makowiec dough...
    I was wondering: if I grind the poppy seeds in a coffee grinder, do I need to boil them or cook them too, or it isn't necessary, then? (I'm also wondering if they are toxic, raw?)
    Also, I don't have a food processor - so for blending dates with a regular blender, do you think I should remove the seeds first?
    Dziękuję bardzo!

    OdpowiedzUsuń