Zdjęcia niestety słabej jakości, robione telefonem, ale ostatnio cierpię na brak czasu :)
Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku
Scroll down for English
Idealne ciasto marchewkowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki siemienia lnianego, wymieszanego z 8 łyżkami wody
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca, posiekanych
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon.
W drugiej misce mieszamy razem mokre składniki: siemię lniane, cukier, olej oraz mleko sojowe.
Mokre składniki przelewamy do suchych. Dodajemy marchewkę, wiórki kokosowe i orzechy, mieszamy.
Przekładamy ciasto do tortownicy.
W tym czasie przygotowujemy krem.
Składniki kremu:
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 1/4 szklanki syropu klonowego
Perfect carrot cake with cashew and coconut frosting
Ingredients:
- 2 cups all-purpose flour
- 2 tsp baking soda
- 1 tsp baking powder
- 2 tsp cinnamon
- 1/2 cup sugar
- 4 tbsp ground faxseed, combined with 8 tbsp water
- 1 cup vegetable oil
- 1 cup vegetable milk
- 2 cups grated carrots
- 1 cup dried coconut
- 1/4 cup cashews, chopped
Preaheat oven to 180 degrees.
In a large bowl, place the flour, baking soda, baking powder and cinnamon.
In a medium bowl mix together flaxseed with water, sugar, vegetable oil and soy milk. Add dry ingredients and grated carrots, coconut and walnuts. Mix well.
Pour the batter into cake pan.
Bake for 40-45 minutes.
Frosting ingredients:
- 1 cup coconut milk
- 1 cup cashews
- 1/4 cup maple syrup
Spread a warm frosting on the top of cake.
mąkę pszenną zamieniłabym na inną i przepis genialny :)
OdpowiedzUsuńEksperymenty mile widziane :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńŚwietny przepis !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFajny przepis, zwłaszcza na krem. Rozumiem, że nie namaczasz wcześniej nerkowców?
OdpowiedzUsuńDzięki temu, że gotujemy nerkowce w mleku kokosowym, nie trzeba ich już wcześniej namaczać :)
Usuńkocham marchewkowe! a w tym przepisie moje serducho zdecydowanie podbija ten krem - jest świetny! :)
OdpowiedzUsuń:) krem jest wyjątkowy i fajnie podbija smak ciasta :)
OdpowiedzUsuńCzy można dodać inne orzechy, np. laskowe, włoskie? :)
UsuńDo kremu czy do ciasta? Do kremu najlepiej pasują nerkowce, bo mają one kremową konsystencję, a do ciasta obojętnie jakie. Z każdym rodzajem na pewno się uda :)
UsuńChciałam zapytać na jaki rozmiar blaszki jest ten przepis :)
OdpowiedzUsuń20-22 cm, w zależności jakiej wysokości ciasto chcemy uzyskać :)
Usuń