Dzisiaj przedstawiam ciasto bananowe drożdżowe z dodatkiem borówek. W następnym wpisie pojawi się jeszcze jeden pomysł na wykorzystanie tego samego ciasta, jednak już z innymi dodatkami :)
Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku :)
Scroll down for English
Drożdżowe ciasto bananowe, wegańskie
Składniki na zaczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki ciepłego mleka roślinnego
- 1 łyżka cukru
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 3 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
- 3/4 szklanki bananów (3 sztuki), rozgniecionych widelcem
- szczypta soli
- garść borówek
Przygotowanie:
Aby przygotować zaczyn, do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy z cukrem. Odstawiamy na ok. 10 min.
Następnie do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy olej, banany i przygotowany zaczyn.Wyrabiamy elastyczne ciasto (ok.10 min).
Przygotowane ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski i odstawiamy do wyrastania na ok. 2 godz.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, przekładamy do formy, smarujemy odrobiną mleka i posypujemy borówkami, delikatnie wciskając je w ciasto. Odstawiamy na kolejną godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy 30-40 minut. Studzimy w piekarniku.
Smacznego :)
I recommend you this bread. It's delicious and it contains only 3 tablespoons of coconut oil. I replace also part of all-purpose flour with whole-wheat flour. You can use different kinds of fruit instead of blueberries.
Follow me on Facebook
Vegan yeasted banana bread with blueberries
Ingredients:
Dough:
- 20 g active yeast
- 3 tbsp lukewarm soy milk
- 1 tbsp brown sugar
- 1 1/2 cup all-purpose flour
- 3/4 cup whole wheat flour
- 5 tbsp brown sugar
- 3 tbsp coconut oil, melted
- 3/4 cup mashed bananas
- pinch of salt
- handful of blueberries
Mix together all-purpose flour, whole wheat flour, sugar, salt. Add coconut oil, bananas and prepared yeast mixture. Knead everything together—by hand or mixer, till you've made a smooth dough.
Form a smooth ball, place the dough in a lightly greased bowl. Cover the bowl, and allow the dough to rise, at room temperature about 2 hours.
After this time, transfer the dough to a lightly greased work surface and knead once more. Place the dough into a lightly greased pan. Spread them with soy milk and blueberries.
Cover the pan and let the buns rise until they’re nearly doubled, about 1 hour.
Preheat oven to 180 degrees.
Bake for 30-40 minutes.
Wygląda świetnie, musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, oj przepyszne :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa co by się stało gdyby zmiksować banany zamiast rozgniatać widelcem. Właśnie próbowałam zrobić ciasto drożdżowe zamieniając jajka na banany i kompletnie nie chciało rosnąć. I nie wiem czy to przez zbyt małą ilość drożdży, czy przez bananowy klej.
OdpowiedzUsuńNiestety ciasto z dodatkiem bananów rośnie słabiej. Najlepiej dać trochę więcej drożdży i odstawić do wyrastania na dłużej niz zwykle :)
Usuń