Następnym razem nie będę tak ciasno zwijać ciasta, bo ma tendencję do pękania. Mimo to, iż strucla nie była idealna, wszystkim bardzo smakowała i na pewno jeszcze kiedyś ją przygotuję :)
Wegańska strucla makowa z ciasta filo
Składniki:
Inspiracja: Magazyn Kuchnia, z moimi (licznymi:)) zmianami
- 250 g maku, namoczonego na noc
- 1 1/2 szklanki mleka migdałowego
- l/3 szklanki białego wina
- 50 g suszonych moreli, posiekanych
- 50 g suszonej żurawiny
- 120 g serka z nerkowców (przepis poniżej)
- 4 łyżki syropu klonowego
- ok. 200 g ciasta filo
Namoczony mak odcedzamy, zalewamy mlekiem i gotujemy przez ok. pół godziny, mieszając co jakiś czas.
W tym czasie gotujemy wino, redukując do 1/3 objętości, następnie dodajemy do niego suszone owoce. Czekamy, aż owoce wchłoną wino.
Mak po ugotowaniu mielimy dwa razy. Łączymy z przygotowanymi owocami, serkiem i syropem klonowym.
Rozwijamy ciasto filo, nakładamy farsz, delikatnie zwijamy, niezbyt ciasto. Smarujemy mlekiem migdałowym.
Pieczemy 15-20 min. w temp. 180 stopni.
Serek z nerkowców
Składniki:
- 1 szklanka nerkowców, namoczonych na noc
- 6 łyżek soku z cytryny
- 8 łyżek mleka migdałowego
- 8 łyżek syropu klonowego
Vegan poppy seed strudel with phyllo pastry
Ingredients:
- 250 g poppy seed, soaked overnight
- 1 1/2 cups almond milk
- 1/3 cup white wine
- 50 g dried apricots, chopped
- 50 g dried cranberries
- 120 g cashew 'cottage cheese' (recipe below)
- 4 tbsp maple syrup
- 200 g phyllo pastry
Drain poppy seed, add milk and boil for about half an hour, stiring from time to time.
In the meantime, bring wine to boil, reducing to 1/3 capacity. Add apricots and cranberries. Set aside.
Grind the boiled poppy seed in a food processor finely. Mix with fruits and wine, add cashew 'cottage cheese' and maple syrup.
Heat the oven to 180 degrees.
Turn the phyllo pastry out onto a floured surface and roll out. Spread the filling over the pastry, leaving about 1 1/2 cm around the edge.
Roll up into one big log (starting from the longer side of the rectangle) and place seam side down on a baking tray lined with baking paper.
Brush the top with milk.
Bake for 15-20 minutes.
Cashew 'cottage cheese'
Ingredients:
- 1 cup cashews, soaked overnight
- 6 tbsp lemon juice
- 8 tbsp almond milk
- 8 tbsp maple syrup
moja mama zakochałaby się w takim makowcu- uwielbia, kiedy prawie nie ma ciasta, a jest dużo maku! :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! delikatność ciasta filo + pyszny mak - to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń