Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku
Scroll down for English
Babeczki kakaowo-wiśniowo-sernikowe
Składniki:
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 3 łyżki dżemu wiśniowego
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka mąki pszennej zwykłej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki kakao
- 1/2 szklanki dżemu wiśniowego
- 1 szklanka nerkowców, namoczonych na noc
- 4 łyżki mleka roślinnego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- ziarenka z 1/4 laski wanilii (opcjonalnie)
Przygotowanie twarożku. Namoczone nerkowce odcedzamy i płuczemy. Do blendera wkładamy wszystkie składniki na twarożek i miksujemy na gładki serek.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Przygotowanie ciasta czekoladowego. W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną zwykłą oraz pełnoziarnistą, płatki owsiane, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki: olej, mleko, dżem wiśniowy oraz cukier.
Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy do połączenia się składników.
Foremki na muffiny wypełniamy do 1/2 objętości ciastem czekoladowym. Na wierzch wykładamy twarożek z nerkowców, a na środek 1 łyżeczkę dżemu wiśniowego.
Pieczemy 30 minut.
Today I have a recipe for delicious muffins. They consist of two layers: chocolate cake and cashew 'cheese' with cheeries. Additionally, you can also find cheery taste in chocolate cake. These muffins are easy, but you have to remember soaking cashews the day before.
Follow me on Facebook
Chocolate and 'cheese' muffins
Ingredients:
- 1 cup vegetable milk
- 1/2 cup vegetable oil
- 3 tbsp cherry jam
- 1/3 cup sugar
- 1 cup all-purpose flour
- 1 cup whole wheat flour
- 1/2 cup rolled oats
- 1/4 cup cocoa powder
- 1 tsp baking powder
- 1/2 tsp baking soda
- 1/2 cup cherry jam
- 1 cup cashews, soaked overnight
- 4 tbsp vegetabke milk
- 3 tbsp lemon juice
- 2 tbsp confectioner's sugar
- seeds from 1/4 vanilla stick
Cashew 'cheese'. Rinse cashews. Place all the cheese ingredients and blend until very smooth.
Preheat oven to 180 degrees.
Chocolate muffins. In first bowl mix together dry ingredients: all-purpose flour, whole wheat flour, rolled oats, cocoa powder, soda and baking powder.
In second bowl mix together wet ingredients: milk, oil, cherry jam and sugar.
Pour the liquid components into the first bowl. Fold it all together with a spatula until just combined.
Pour the chocolate batter into muffin cups 1/2 full, put cashew 'cheese' on top and add 1 tsp cheery jam.
Bake for 30 minutes.
Jak uroczo i smacznie wyglądają ! Zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńtakim babeczkom bym nie odmówiła nigdy! świetny pomysł na połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie wciągnęłam dwie, nie mogłam się powstrzymać :)
UsuńChętnie bym taką teraz zjadła. Własnie piję kawę i taka babeczka byłaby idealna :)
OdpowiedzUsuńDo kawy idealne :)
Usuń