Scroll down for English.
Składniki:
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok z połowy pomarańczy (1/4 szklanki)
- 1/2 szklanki oleju
- 1 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody*
- 1 szklanka startej cukinii
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej zwykłej
- po 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
W misce mieszamy cukier i skórkę z cytryny oraz z pomarańczy. Dodajemy sok pomarańczowy, olej i siemię lniane. Dokładnie mieszamy.Następnie dodajemy cukinię. Mieszamy.
Na końcu wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do foremek na muffiny do 3/4 wysokości.
Pieczemy 25-30 min. Smacznego :)
* w wersji niewegańskiej zastępujemy 1 jajkiem
Ingredients:
- 1/2 cup brown sugar
- zest of 1 lemon
- zest of 1 orange
- juice of 1/2 orange (1/4 cup)
- 1/2 cup vegetable oil
- 1 1/2 tbsp ground flaxseed combined with 3 tbsp water
- 1 cup grated zucchini
- 3/4 teaspoon baking powder
- 3/4 teaspoon baking soda
- 1/2 teaspoon salt
- 1/2 cup whole wheat flour
- 1 cup all-purpose flour
In a bowl, mix together sugar, lemon zest and orange zest. Whisk in orange juice, oil and flaxseed. Stir in the grated zucchini. Fold in baking soda, baking powder and flour.
Fill baking muffin cups 3/4 full and bake 25-30 min.
wegańskie muffinki z cytrusową nutką na pewno by mi zasmakowały!
OdpowiedzUsuńNo to trzeba zakasać rękawy i do dzieła :)
UsuńUwielbiam cytrusowe smaki! Muffinki już zdobyły mój żołądek :)
OdpowiedzUsuńMmm, musiały smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńŚliczne te papilotki :)
Dziękuję bardzo :) Te papilotki to jedne z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuń