środa, 25 lutego 2015

Idealna SZARLOTKA JAGLANA bez cukru

To już moja kolejna próba zmierzenia się z kaszą jaglaną w wegańskich deserach. Najpierw były mini serniczki nerkowiec-jaglane, potem muffiny marchewkowe z kremem jaglanym, a następnie czekoladowe pączki z bananowym budyniem jaglanym.Wszystkie przepisy mogę Wam polecić z czystym sumieniem.
Dzisiaj przyszła pora na SZARLOTKĘ JAGLANĄ. Naprawdę przepyszne ciasto, oczywiście wegańskie, a dodatkowo bezglutenowe. Ciasto dla miłośników deserów bez cukru. Samo dobro w jednym kawałku :)
Ciasto idealnie nadaje się do podania na ciepło z gałką wegańskich kokosowych lodów lub kokosową bitą śmietaną :)

Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku  

Scroll down for English 




Szarlotka jaglana
Inspiracja: tutaj

Składniki ciasta:
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 4 daktyle 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych
Składniki nadzienia:
  • 1 1/2 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 daktyli
  • 2 łyżki syropu klonowego
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Najpierw przygotowujemy nadzienie. Daktyle tniemy na paseczki i moczymy w gorącej wodzie przez ok. 10 min. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z dodatkiem cynamonu i odsączonych daktyli. Smażymy przez ok 15 min., do odparowania wody. Odstawiamy.

Kaszę gotujemy w 2 szklankach wody* z dodatkiem daktyli i kurkumy. Ugotowaną, ciepłą kaszę miksujemy z mąką jaglaną, mąką kukurydzianą oraz siemieniem lnianym. Dodajemy mleko, syrop klonowy oraz olej. Mieszamy (ciasto jest dość rzadkie). Połowę ciasta przekładamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. Wyciągamy, na przygotowany spód wykładamy przygotowaną masę z jabłek, a następnie pozostałą część ciasta. Posypujemy orzechami włoskimi. Pieczemy ok. 1 godz. 

*jak pozbyć się goryczki z kaszy jaglanej i prawidłowo ją ugotować przeczytacie tutaj


This is my next attempt to prepare vegan desserts with millet. First, I made cashew-millet mini 'cheesecakes', then carrot muffins with millet frosting, and next cocoa-banana donuts with millet custard. I can truly recommend this recipes for you.
Today it's time for millet APPLE PIE. Really delicious cake, of course veganand additionally gluten-free. This cake also doesn't contain sugar, only maple syrup and dates! 
Perfect with coconut vegan ice cream or coconut whipped cream :)

Follow me on Facebook


Millet apple pie

Ingredients:
  • 1 cup uncooked millet
  • 4 dates 
  • 1/2 tsp turmeric
  • 1/2 cup millet flour
  • 1/3 cup cornstarch
  • 1/3 cup vegetable oil
  • 1/4 vegetable milk
  • 2 tbsp ground flaxseed
  • 4 tbsp maple syrup
  • 1 cup walnuts, chopped 
Filling ingredients:
  • 1 1/2 kg apples
  • 1 tsp cinnamon
  • 2 tbsp maple syrup
  • 10 dates

Preheat oven to 180 degrees.

First, we should prepare filling. Cut dates into small pieces. Soak in hot water for 10 min. Pell and dice apples. Put apples with cinnamon, maple syrup and dates into saucepan, fry for 15 min. Set aside.

Cook millet* in 2 cups of water, with dates and turmeric. Cooked, warm millet blend with millet flour, cornstarch and flaxseed. Add milk, oil and maple syrup. Mix well. Half of batter pour into springform pan, lined with parchment paper. Bake for 25 min. Pull out from the oven. Spoon apple mixture over prepared millet crust, smooth. Top with remaining batter, sprinkle with walnuts. Bake for about 1 hour. Let cool completely before slicing.

*how to properly cook millet, you can read here


6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta szarlotka wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja po prostu uwielbiam kaszę jaglaną w ciastach, a ten przepis to zdecydowanie coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja odkrywam kaszę jaglaną na nowo :) Eksperymenty z nią to słodka przyjemność :)

      Usuń