środa, 16 grudnia 2015

Wegańskie piernikowe muffiny

Jakiś czas temu odstawiłam kupne słodycze. Czasem jadam tylko batony na bazie daktyli i orzechów. Często przygotowuję też w domu zdrowe zamienniki popularnych słodkości. Tym razem padło na muffiny :) Moja wersja nie zawiera cukru, jest wzbogacona o dodatek puree z buraków i pachnie Świętami. Żeby nadać muffinom słodki smak użyłam syropu kokosowego. Ma on dodatkowo korzenny posmak, wzmacnia więc smak przyprawy do piernika. Jeśli go nie macie, spokojnie możecie go zastąpić, np. syropem klonowym. Jeśli lubicie słodsze wypieki - dodajcie więcej syropu lub dodatkowo cukier kokosowy :)



PIERNIKOWE MUFFINY Z BURAKIEM
Składniki (10 sztuk):
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 szklanka puree z buraków (gotowanych lub pieczonych)
  • 1/4 szklanki syropu kokosowego/klonowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki mąki owsianej
  • 1/3 szklanki orzechów nerkowca, posiekanych

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Siemię lniane zalewamy 6 łyżkami wody. Odstawiamy na 5 min.
Siemię miksujemy razem z puree z buraków, syropem kokosowym, solą, proszkiem, sodą, przyprawą do piernika, skórką pomarańczową i olejem. Dolewamy mleko, ponownie krótko miksujemy.
Do mokrych składników dodajemy suche: mąkę orkiszową, pszenną owsianą oraz kakao. Mieszamy tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy orzechy.
Ciasto przekładamy do formy na muffiny. Pieczemy ok. 20-25 min. 


VEGAN GINGERBREAD MUFFINS
 

Ingredients:
  • 2 tbsp ground flaxseed, combined with 6 tbsp water
  • 1 cup puree from cooked beetroot
  • 1/4 cup coconut or maple syrup (or more)
  • pinch of salt
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 tsp baking soda
  • 1 1/2 gingerbread spice mix
  •  zest from 1 orange
  • 1/4 cup vegetable oil
  • 1/4 cup vegetable milk
  • 1/2 cup cocoa powder
  • 1/2 cup whole wheat flour
  • 1/2 cup spelt flour
  • 1/3 cup oatmeal
  • 1/3 cup cashews, chopped

Preheat oven to 180 degrees.


In first bowl mix together flaxseed, beetroot puree, coconut syrup, salt, baking soda and powder, orange zest and oil. Add milk, mix shortly.

In second bowl mix together whole wheat flour, spelt flour, oatmeal and cocoa powder

Pour the liquid components into the first bowl. Add cashews. Fold it all together with a spatula until just combined.


Pour the batter into muffin cups 3/4 full. 

 
Bake for 20-25 minutes.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz