Jeśli wolicie bardziej tradycyjne przepisy, poniżej linki do receptur z lat poprzednich :)
- PĄCZKI KAKAOWO-BANANOWE Z BUDYNIEM JAGLANYM
- DONUTY DYNIOWE
- DONUTY KAKAOWE Z GRANATEM
- DONUTY OWSIANO-BANANOWE
Scroll down for English
DONUTY KOKOSOWE BEZ PIECZENIA
Składniki (8 małych donutów):
- 3 łyżki kakao, najlepiej surowego
- 2 łyżki mleka roślinnego bez cukru lub wody
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 2 łyżki syropu kokosowego, klonowego, z agawy
- 12-14 daktyli
- 1/8 szklanki kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego
- 1 łyżka syropu klonowego, z agawy
- dodatki do posypania (u mnie płatki róż i wiórki kokosowe)
Przygotowanie:
Daktyle namaczamy w wodzie na ok. 1h.
Po tym czasie odcedzamy. Miksujemy razem z pozostałymi składnikami (jeśli masa jest zbyt sypka, dodaj mleka lub wody).
Z powstałej masy formujemy donuty (ja użyłam silikonowej formy do pieczenia donutów, wciskając w nią dokładnie ciasto).
Odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.
Po tym czasie przygotowujemy polewę. Mieszmy razem wszystkie składniki. Następnie zanurzamy każdego donuta w przygotowanej polewie. Posypujemy ulubionymi dodatkami :)
RAW COCONUT DONUTS
Ingredients:
- 3 tbsp cacao powder
- 2 tbsp vegetable milk or water
- 1 cup coconut flour
- 2 tbsp coconut, maple or agave syrup
- 12-14 dates
- 1/8 cup cacao powder
- 2 tbsp coconut oil, melted
- 1 tbsp coconut, maple or agave syrup
Soak dates for 1 h.
Blend all donuts ingredients. Shape the dough into donuts (I used silicone donut pan).
Let cool in freezer for 1 h.
Make chocolate glaze by mixing cacao powder, coconut oil and syrup.
Dip each donut in chocolate. Sprinkle them with whatever you like (I used dried rose petals and coconut).
Szkoda, że nie zostało pokazane, jak wyglądają w środku :)
OdpowiedzUsuńKurczę, a dziś zerkałam w sklepie na mąkę kokosową! Imponujący przepis, będę próbować :)
OdpowiedzUsuńCudownie wymyślone :D
OdpowiedzUsuń