Mimo braku czasu stwierdziłam, że dzisiejsze ciastka wyszły tak pyszne, że nie mogę się z Wami nie podzielić tajemną recepturą :) ciacha są naładowane po brzegi samymi pysznymi i przede wszystkim zdrowymi składnikami :) jeśli użyjecie produktów bezglutenowych, będą także bezglutenowe. Dodatkowo są banalnie proste w przygotowaniu, nie ma możliwości, żeby się nie udały :)
Zachęcam do polubienia Cukierni marzeń na Facebooku
Ciastka z ciecierzycy z masłem orzechowym i kakao, bez cukru
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy z puszki, odsączonej i przepłukanej
- 1/4 szklanki masła z orzeszków ziemnych
- 1/4 szklanki mąki owsianej
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 szklanki orzeszków ziemnych, drobno posiekanych
- 1/4 szklanki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
Wszystkie składniki, oprócz orzeszków ziemnych i czekolady, dokładnie miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy posiekane orzechy i czekoladę, mieszamy.
Z powstałej masy formujemy kulki, każdą z nich spłaszczamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 15-20 min. Po tym czasie ciastka są jeszcze lekko miękkie. Po ostudzeniu ich konsystencja jest idealna, są kruche i długo świeże.
Smacznego :)
Ciastka wyglądają bardzo dobrze! Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń